December cadeautip: Kaaskruller, verdraaid lekker!
Toegegeven, het is wat aan de vroege kant. Maar de winkels zijn al helemaal opgetuigd met lampjes, ballen en mistletoe. En deze week werd mij al gevraagd een lijstje te maken voor SInterklaas en de Kerstman. Dus we geven je toch alvast een eerste cadeautip voor de decembermaand.
Girolle
Natuurlijk is een kaasplankje een gezellige afsluiting van een diner. Maar wil je eens echt de show stelen, zet dan eens een hele kaas met een kaaskruller (ook wel girolle) op tafel. Niet alleen ziet het er heel feestelijk en professioneel uit, het doet ook echt iets extra’s voor de smaak van de kaas.
Extra lucht = extra smaak
Hoe kan dat? Dat is eigenlijk heel logisch. Omdat de kaas door het raspen wordt blootgesteld aan extra lucht komen de smaakkenmerken van de kaas nog beter tot z’n recht. Je kunt de krullen zo eten, direct van de kaas af uit het vuistje. Maar ze zijn ook de finishing touch op een verse carpaccio, de showsteler op een salade en natuurlijk niet te missen over een verse pasta.
Tête-de-moine
De kaaskruller is speciaal ontwikkeld voor de Tête-de-moine. Dat is een halfharde, pikante kaas uit Zwitserland. De Tête de Moine is namelijk het lekkerste als hij niet wordt gesneden, maar wordt geschaafd. En dat gaat hartstikke handig met een kaaskruller. De korst valt bij het schaven in stukjes uit elkaar, en de kaas vormt zich tot rozetjes.
Welke kaas is nog meer geschikt?
In principe kun je elke harde of halfharde kaas gebruiken. Als ie maar kleiner is dan 23 centimeter doorsnede. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bol Edammer kaas of rookkaas. En bij het zoete dessert kun je hem ook gebruiken om er prachtige chocoladekrullen mee te maken.
December cadeau-ideeen
Deze kaaskruller kan alvast op je lijstje voor december. Maar we hebben nog veel meer smakelijke tips. Volgende week onze kaas-cadeau top 5!