Levering in heel Europa

Vers van het mes

Gratis verzending vanaf €50,- in heel NL

9.2 / 10
Naar overzicht
25 september 2025

Verwenontbijtjes voor Moederdag

Vandaag voor jou een lieve groet,
want wat jij doet is altijd goed.
Mama, ik ben heel erg blij,
met een super-mama zoals jij!

Ik kan me nog levendig het gedichtje herinneren dat ik uit mijn hoofd leerde voor Moederdag toen ik zo’n 8 jaar oud was. Natuurlijk begonnen ook wij Moederdag altijd met een lekker ontbijt op bed. Vroeg opstaan en op blote voetjes de keuken in om samen met papa allerlei lekkers te maken. Alles op een mooi dienblad, bloemetje uit de tuin erbij en dan samen mama wakker maken. Heb je inspiratie nodig voor zo’n lief verwenontbijtje? Met onze drie cheesy ontbijtrecepten maak je elke mama blij. Maar waar komt de Moederdag-traditie eigenlijk vandaan?

Oorsprong van Moederdag

Moeders in het zonnetje zetten is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag, het gaat zelfs terug tot het klassieke Griekenland. Maar pas midden 19e eeuw werd Moederdag, zoals we die nu vieren, in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925. Sindsdien doen we ook in Nederland graag mee aan deze liefdevolle traditie.


CHEESEPANCAKES VOL LIEFDE

Deze pancakes zijn heerlijk dik en luchtig, goudbruin van buiten, zacht van binnen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, dat luchtige, dikke beslag? Het geheim is karnemelk in combinatie met bakpoeder. Het beslag wordt daardoor luchtiger en de pancakes lekker dik. Dit komt door het bakpoeder, dat – in combinatie met de zure karnemelk –  zorgt voor een mooie rijzing van het beslag. En nee, dat maakt de pancakes niet zuur. Probeer het maar eens.

Ingrediënten (voor 9 pancakes)
– 225 g bloem
– 3 eieren
– 2,2 dl karnemelk
– 75 g geraspte Boeren Belegen
– mespunt zout
– flinke theelepel bakpoeder
– 1 eetlepel witte basterdsuiker
– 30 g gesmolten boter
– boter voor bakken

  1. Schenk de karnemelk in een kom. Meng het bloem, bakpoeder, zout en suiker met de karnemelk.
  2. Roer de eieren door het beslag. Roer daarna de gesmolten boter erdoor. Goed doorkloppen zodat de bakpoeder helemaal opgelost is. Dat kan met een garde, maar ook met de mixer.
  3. Roer 3/4 deel van de geraspte kaas door het beslag.
  4. Verhit olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag kleine pancakes. Bestrooi met de overgebleven kaas en, als mama er van houdt, een lekkere scheut maple sirup. Gewone Hollandse stroop kan natuurlijk ook.

EI LOVE YOU EITJES MET TRUFFELKAAS

Ei met truffelkaas is een prachtige combinatie. Strooi dus rijkelijk met geraspte truffelkaas voordat je mama deze eitjes serveert. En wat zijn ze lief hè, deze hartvormige eitjes. En ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken. In deze handleiding leggen we uit hoe je op eenvoudige wijze een ei in hartjesvorm kunt maken.

Klaarzetten:

  • ei
  • pan
  • water
  • stuk karton (bv leeg melkpak)
  • schaar
  • 2 elastiekjes
1. Voorbereiding. Knip de hoek uit een leeg pak melk (zo is het straks makkelijker om een hart te vormen). Heb je geen leeg pak melk? Een ander stevig stuk karton kan ook. Is het karton bedrukt met inkt? Bekleed dan eventueel met bakpapier. Op die manier voorkom je dat er inkt op je ei komt.2. Ei koken. Om het ei de vorm van een hart te kunnen geven is het belangrijk dat hij hard gekookt is. Doe hiervoor een ei in de pan en zorg ervoor dat deze onder water staat. Breng het water aan de kook en laat dit vervolgens tien minuten koken. In tegenstelling tot ‘normaal’ laat je dit keer het ei niet schrikken. Doe je dit wel, dan kan je het ei niet vervormen.3. Ei pellen. Na het koken is het tijd om het ei te pellen. Let op, omdat je het ei niet hebt laten schrikken, kan het heet zijn.4. Ei vormen. Doe het gepelde ei in het stuk karton. Duw nu het stokje voorzichtig horizontaal in het ei. Doe om beide uiteinde een elastiekje. Op deze manier kan het ei goed tot een hartje worden gevormd. Laat zo minimaal een half uur liggen in de koelkast.5. En snijden maar. Als je het ei doorsnijdt zie je dat de dooier ook de vorm heeft van een hart. Zo is je ei niet alleen van buiten maar ook van binnen een echt Moederdag-ei.

 

HARTJESCROISSANTS MET KAAS EN HAM

Niets lekkerder dan de geur van versgebakken croissantjes in huis. Dus hup, de oven aan en bakken maar. Koop een blikje kant-en-klaar croissantdeeg en vul die met plakjes jonge Boerenkaas, die smelt zo mooi. Naar smaak kan je natuurlijk Hollandse ham of Italiaanse parmaham toevoegen. Maar met alleen kaas is eigenlijk net zo lekker. Vooral omdat je er dan een flinke lik rode jam op kunt doen. Want gesmolten kaas met rode jam (aardbei, rabarber of framboos bijvoorbeeld) is een heerlijke combinatie.

Probeer de croissants wat ongelijk te rollen, dus het dikste stukje juist net naast het midden vouwen. Vouw de puntjes daarna naar elkaar toe en druk aan. Zo maak je een hartjesvorm van twee croissantjes. Succes gegarandeerd!