Levering in heel Europa

Vers van het mes

Gratis verzending vanaf €50,- in heel NL

9.2 / 10
Naar overzicht
25 september 2025

Schimmelkaas: een gezonde eetbare schimmel

Waarom doe je schimmelkaas (als je ervan houdt) zorgeloos op een toastje, terwijl je een beschimmelde boterham waarschijnlijk direct in de prullenbak gooit? Waarom is de ene schimmel giftig en kun je de andere gewoon eten?

Dat komt omdat er heel veel soorten schimmels zijn. Sommige schimmelsoorten maken natuurlijke gifstoffen aan waar je ziek van kan worden. Andere schimmels zijn ongevaarlijk en soms zelfs nuttig, zoals penicilline. Schimmelkazen zijn gelukkig vervaardigd van ongevaarlijke schimmels, zodat wij deze gewoon kunnen eten.

Hoe wordt kaas schimmelkaas?
Tijdens de productie van kaas wordt deze bewerkt met schimmelsporen. Er wordt dan schimmel over de korst gestrooid of er wordt schimmel bij de wrongel tijdens het fabricageproces gedaan, waardoor schimmel kaas ontstaat. De gebruikte schimmel kan wit, groen of blauwachtig van kleur zijn. Schimmelkaas met een rode korst is voorzien van een bacteriesoort.

Soorten schimmelkazen
Er zijn dus verschillende soorten schimmelkazen:

  • Roodschimmelkazen
  • Blauwschimmelkazen
  • Witschimmelkazen

Witschimmelkaas
Witschimmelkazen zijn over het algemeen zacht van smaak. Er wordt een witschimmelcultuur toegevoegd tijdens de bereiding van deze schimmel kaas. Gedurende het rijpproces ontwikkelt deze witschimmel zich verder aan de buitenkant van de kaas, waardoor een wit schimmel kaas ontstaat. Brie en camembert zijn enkele voorbeelden van witschimmelkazen.

Blauwschimmelkaas
Blauwschimmelkazen hebben een pikante smaak en zijn vaak stevig van textuur. Na een rustperiode van de schimmel kaas worden er gaten ingeprikt. Hierdoor komt er zuurstof in de kaas, zodat de schimmel kan gaan groeien. Roquefort, Gorgonzola, Stilton en Bluefort zijn enkele voorbeelden van blauw schimmelkaas.

Roodschimmelkaas
Roodschimmelkazen krijgen hun oranjerode kleur doordat een bepaald bacteriënmengsel over de korst wordt gestrooid. Regelmatig wassen en borstelen dragen eveneens bij aan de kleur en zorgen daarnaast dat de kaas van binnen zacht blijft. Roodschimmelkaas is romig en fijn van structuur met een pikante smaak. Limburgse kaas, Kernhem en Munster zijn enkele voorbeelden. munster

Gerechten met schimmelkaas
Schimmelkaas smaakt heerlijk op een toastje of boterham, maar schimmel kaas doet het ook geweldig in gerechten. Bijvoorbeeld pasta met blauwe schimmelkaas en groente of zalm met blauwe schimmel kaas. Wit schimmelkazen zijn uitstekend in salades en sauzen te gebruiken of maak eens een hartige bladerdeegtaart met witschimmelkaas. Roodschimmelkazen lenen zich prima voor een Quiche van groene asperges en walnoten of bij een kaasfondue.

Wil jij ook eens een lekkere schimmelkaas uitproberen? Delekkerstekaas.nl biedt een uitgebreid assortiment met heerlijke schimmelkazen!