Levering in heel Europa

Vers van het mes

Gratis verzending vanaf €50,- in heel NL

9.2 / 10
Naar overzicht
25 september 2025

Maar liefst drie nieuwe soorten Boerenkaas te koop

Er zijn maar liefst drie nieuwe soorten boerenkaas te koop bij delekkerstekaas.nl. Drie bijzondere kazen, alledrie gemaakt op Hollandse boerderijen volgens authentiek recept. Dat wordt weer smullen! Vandaag vertellen we je alles over de herkomst van deze heerlijke kazen en vrijdag verwennen we je met een aantal verrassende recepten. Want naast een plakje op vers, donker boerenbrood, zijn deze kazen ook heerlijk om te verwerken in zomerse gerechten.

Boerenkaas is kaas die nog echt op de boerderij wordt gemaakt. Kaas die wordt gemaakt op een traditionele, ambachtelijke manier. Er zijn veel belangrijke verschillen tussen fabriekskaas en boerenkaas. Bijvoorbeeld het productieproces en de grondstof. Maar het belangrijkste verschil is de pure, volle smaak. Liefdewerk, dat proef je. Wist je dat je Boerenkaas, ondanks dat deze gemaakt is van ongepasteuriseerde melk, wel gewoon kunt eten als je zwanger bent? Lees daar alles over in dit artikel.


Boeren graskaas van Kaasboerderij Olieman
De Hollandse weides staan weer vol vers groen gras. Tijd voor echte Hollandse graskaas dus. De koeien van de kleine kaasboerderij Olieman uit Driebruggen huppelen dagelijks weer blij in de wei en smullen van de jonge sprieten. Hun melk is daardoor fris, bloemig en jong. En dat proef je ook aan de kaas.

Olieman bereid de Boerenkaas op traditionele wijze. De Boerenkaas wordt bij hen op de boerderij gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk. Door de melk niet te verhitten krijgt de kaas na rijping een heerlijk volle smaak. Je proeft direct het verschil met fabriekskaas die van gepasteuriseerde melk gemaakt wordt. Op de boerderij van Olieman maken ze alleen ’s zomers kaas, als de koeien vers gras eten. De koeien lopen in deze periode dan ook dag en nacht buiten.

Wij zijn enorm trots op de langdurige samenwerking die we zijn aangegaan met kaasboerderij Olieman. We ondersteunen boeren die nog op traditionele manier kaas maken van harte. Zo ook deze. Daarom zijn wij een bijzondere samenwerking aangegaan in de vorm van een eigen Lekkerstekaas label. Door middel van een constante en vaste afname kunnen zij zich blijven bezighouden met het produceren van hun bijzondere kaas en kan jij deze ambachtelijke kaas thuis proeven.

Boerenkaas Jumbo van Jos en

Annelies van der Geest
Jos en Annelies van der Geest hebben een melkveebedrijf met 90 koeien in Oud Ade (vlakbij Leiden). Jos is de vierde generatie van de familie Van der Geest op deze boerderij uit circa1600. Alle melk wordt op de eigen boerderij verwerkt tot kaas, voornamelijk Boerenambachtkaas van 65 kilo. Deze kaas moet 8 tot 9 maanden rijpen. Dat maakt deze kaas heerlijk vol en rond. Vanwege het gewicht van de kaas zijn in de kaasmakerij speciale voorzieningen aangebracht, zoals een takeltje waarmee de kaas van de kaasbak naar de pers wordt gebracht. Dat is handig. Zo’n zware kaas til je niet zomaar op.

Nummer 1 ‘lekkerste kaas van de boerderij’
In maart dit jaar werd de kaas nog uitgeroepen tot lekkerste ‘kaas van de boerderij’. Deze kaas mag dus vol trots het predicaat ‘CumLaude’ dragen. Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Meer dan negentig kazen van verschillende boeren werden door acht deskundige keurmeesters beoordeeld. Volgens het publiek en de jury was in 2012, 2013 en 2015 de kaas van Jos van der Geest de allerlekkerste.

Boerderijkaas 30+ Affiné van boerderij ‘dwaal ik, wacht u’
In deze Boerderijkaas Affiné 30+ zit ongeveer 25% minder vet dan in gewone boerenkaas. Zoals de boer zelf zegt: extra goed veur d’lijn en Boer’n lekker! Kaasboerderij ‘Dwaal ik, wacht u’, met zo’n 100 gemoedelijk grazende koeien, ligt in de Krimpenerwaard. Van oudsher heeft deze boer zich gespecialiseerd in het maken van magere boerenkaas. Dit is een vak apart. Het afromen van de melk tot de juiste balans van vetten is namelijk een echt precisiewerkje. Een stukje ouderwetse ambacht.
Om de dag wordt de melk van de koeien verwerkt tot kaas. Daarbij gebruikt de boer een speciaal zuursel waardoor de kaas een bijzonder smedig karakter krijgt en extra lekker is.

Zomers grazen de koeien op de veengronden van de Krimpenerwaard en ’s winters staan ze in een grote doorkijkstal. En niet zomaar een… In deze stal worden de koeien verwend met massageborstels! Het voer voor de koeien komt grotendeels van eigen land en wordt aangevuld met maïs en bierborstel. Zo ontstaat melk met de juiste verhouding vet en eiwit. Deze kaas ligt vervolgens 4 maanden te rijpen op houten planken. Hij wordt nog met de hand gekeerd en zo veel mogelijk met rust gelaten. Met als resultaat een 16 kg zware kaas, bijzonder rijk van smaak en minder vet!

Bij de Boerenkaas Cum Laude wedstrijd in 2014 werd de Boerderijkaas Affiné 30+ eerste in haar klasse. In het juryrapport werd de kaas omschreven als: ‘karakteristieke kaas, smakelijk en niet te droog’. De ambacht van deze Krimpenerwaardse boer heeft gezorgd voor een beoordeling van een 9,2!