Manchego, de zon op tafel
De eerste zonnige dagen van het jaar, zijn de dagen waar je het meeste van geniet. Voorzichtig denken we al vooruit aan de zomer. Aan mooie reizen naar mediterrane landen en naar zwoele avonden op het terras. De tuintafel vol met heerlijke tapas om samen van te smullen. Olijven, blozende tomaten, geurende chorizo en natuurlijk een prachtig stuk manchego. Want met manchego op tafel neem je letterlijk een voorproefje op de zomer.
Als jij een tapasliefhebbers bent heb je deze Spaanse schapenkaas vast wel eens gegeten. Manchego is namelijk vaak terug te vinden in de tapasbar. In mooie puntjes, geserveerde met Serranoham, zwarte olijven en Spaanse tomaten. Of traditioneel samen met kweeperengelei, verse vijgen en honing. Heerlijk, met een glas volle rode wijn of een droge sherry.
Smaak
Manchego is een harde Spaanse schapenkaas. Stevig en bleekgeel. De kaas wordt over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk, maar ondanks dat heeft het een uitgesproken pikant, zoute smaak. De smaak ontwikkelt zich naar gelang de leeftijd van de kaas. Van mild, boterachtig en licht gezouten tot licht pikant met een grote rijkdom aan aroma’s! Een kaas met karakter. Robuust van smaak ‘die blijft hangen’.
Gegarandeerde traditionele specialiteit
Manchego heeft een beschermde oorsprongsbenaming geregistreerd in Brussel. Het is door de Europese Unie beschermd als ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Net zoals bijvoorbeeld Hollandse boerenkaas, Mozzarellakaas en Parmezaanse kaas. Sinds 2007 heeft het ook de strengere Spaanse registratie ‘denominación de origen‘.
Bijzondere korst
De korst is zeer bijzonder: omdat deze oorspronkelijk het patroon had van de gevlochten esparto-gras manden waarin de herders de wrongel persten. Bovenop hadden de kazen een patroon van de bloemen waarmee ze werden afgedekt. Tegenwoordig wordt dit herkenbare patroon nog geïmiteerd in de kaasvormen waarin de kazen worden geperst.
Herkomst
Manchego wordt alleen vervaardigd uit de melk schapen die grazen op de vlaktes van La Mancha. De schapen eten het gras en de struiken van deze vlaktes en produceren een dikke, aromatische melk die deze Spaanse kaas zijn specifieke smaak geeft.
Rijpingen
Manchego is verkrijgbaar in verschillende rijpingen. Verse, jonge kaas wordt verkocht als Manchego fresco. Wanneer de kaas tussen de 3 en 13 weken oud is, wordt het Manchego curado genoemd en van 9 tot 12 maanden Manchego viego. Er bestaat ook nog een soort die Manchego en aceite heet, en die is ouder dan een jaar. Deze laatste kaas wordt gedurende het rijpen gedompeld in olijfolie. Dit proces zorgt er voor dat de kaas beter houdbaar is. In Nederland vinden we voornamelijk de curado en de viego.
Delekkerstekaas heeft drie soorten Manchego in het assortiment:
Manchego Don Juan
De Manchego Don Juan is een 4 maanden gerijpte Manchego. De jongste versie van de Manchego’s uit ons assortiment. Door de jonge leeftijd erg toegankelijk en lekker fruitig van smaak.
Manchego Don Alvaro DOP
Pittige Manchego Reserva. Negen maanden gerijpt, en daardoor vol en krachtig. Deze Manchego heeft een romige textuur. Hij heeft de milde, nootachtige smaak die zo kenmerkend is voor schapenkaas. Heerlijk op het kaasplateau, maar natuurlijk ook in reepjes of blokjes als tapa!
Manchego Artesano Gran Reserva 
Prijswinnende boeren Manchego, waaronder Super Gold in 2013 en World Champion 2012. 9 maanden gerijpt, een zeer exclusief product dat maar beperkt verkrijgbaar is.
De smaak en aroma zijn uitzonderlijk levendig, met pittige bite. Met een licht korrelige structuur die smelt in de mond.