Recept: kip pecorino, met pecorinowijn
Parmezaan is zonder twijfel de meest bekende harde Italiaanse kaas van Nederland. Maar ook de Pecorino wint steeds meer aan populariteit. Deze kaas is namelijk van origine de kaas die je gebruikt voor home-made Italiaanse pesto. Ja, Italiaanse nonna’s gebruiken liever Pecorino dan Parmezaan, vanwege de korrelige structuur en het fijne zoutje. De Italiaanse chef waar ik jaren geleden een kookcursus volgde was heel precies in zijn smaken en gebruikte één deel Parmezaan en twee delen Pecorino. Probeer het thuis eens en experimenteer met verhoudingen. Dan kan je altijd precies de pesto maken die je zelf het lekkerste vindt.
Pecorinodruif
Na die betreffende kookcurus liepen we langs een Casa di Vino. Daar zagen we in de rekken ook een Pecorino prijken. He? Ja, een wijn van de Italiaanse pecorinodruif. Achter deze druif gaat een bijzonder verhaal schuil. Er werd namelijk heel lang gedacht dat de pecorinodruif al sinds 1900 uitgestorven was. Rond 1980 werd als een wonder rondom de buurt van Arquata del Tronto een oude druivenstok van de pecorino ontdekt. De wijnmaker Guido Cocci Grifoni besloot hiervan een 100% pecorinowijn van te maken, een wijn met mineralen en geel fruit in de smaak. Voortaan weet je dus precies wat te schenken bij een stukje Pecorino, vers van het mes. Of een smaakvol gerecht zoals deze kip Pecorino.
Ingrediënten
- 800 gram kipfilet
- 1 teen knoflook
- 100 gram boter
- 50 gram paneermeel
- 80 gram Pecorino
- 2 eetlepels gedroogde kruiden (bijvoorbeeld: Provençaalse kruiden, bieslook, peterselie etc.)
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 230°C.
- Smelt de boter in de magnetron tot hij helemaal vloeibaar is.
- Pel de knoflook en haal ‘m door de knoflookpers, of snij het teentje in hele fijne stukjes.
- Snijd de kipfilet in stukjes.
- Meng de knoflook met de gesmolten boter in een kom.
- Meng in een andere kom het paneermeel met de kruiden en de Parmezaanse kaas.
- Vet een ovenschaal in.
- Haal de stukjes kipfilet eerst door de knoflookboter en vervolgens door het Parmezaanse kaasmengsel. Leg de stukjes daarna in de ovenschaal.
- Zet de kip in de voorverwarmde oven en bak voor minstens 15 minuten of tot de kip goudbruin is.