Brie, te koop in vele soorten en smaken
Aan het eind van de zomer willen we het vakantiegevoel graag nog even vasthouden. Daarom doen we een rondje door Europa. Na eerdere blogs over de Franse geitenkaas en Italiaanse Parmezaan zijn we vandaag weer terug in Frankrijk. Hét land van du fromage en daarom ook een van mijn favoriete vakantielanden.
Du pain et du fromage
Deze zomer kochten we al op de eerste dag bij een landhuis een knapperig vers stokbrood en een mooie punt brie. Mijn reisgezel nam een hap en was blij verrast door de smaak. Zij had blijkbaar eerder alleen brie uit de bekende papieren verpakking uit de supermarkt geproefd. En juist brie is een van de kazen waarbij het smaakverschil tussen fabriekskaas en authentiek geproduceerde kaas enorm groot is. De dag erna zijn we dus snel teruggegaan om nog meer smaken te proeven.
Boerenbrie versus fabrieksbrie
Helaas wordt de brie die in de Nederlandse super wordt verkocht vaak in de fabriek ‘nagemaakt’. Als je wel eens échte hebt geproefd weet je wat het verschil is. De smaakdiepte, de geur, de structuur. De lekkerste boerenbrie komt uiteraard van de boerderij, uit het Franse departement Seine-et-Marne in de Ile de France om precies te zijn. Brie bestaat oorspronkelijk in twee soorten: Brie de Meaux en Brie de Melun. Dit zijn de enige twee soorten die een AOC-keurmerk hebben (appelation dórigine controlee). Dit betekent dat de brie moet voldoen aan regels met betrekking tot o.a. de soort melk, de manier van produceren en de rijpingsduur van de kaas.
Brie de Meaux
Brie de Meaux, ‘De Koningen onder de kazen’, is, samen met Camembert, de bekendste van alle zachte kazen in Frankrijk. Deze zachte, schimmelkorstkaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde koemelk en dankt zijn naam aan de stad van herkomst, Meaux zo’n 50km van Parijs. Nabijheid van de hoofdstad speelde een grote rol bij de populariteit van de kaas. In tegenstelling tot de Normandische Camembert, hoefde de Brie niet te wachten op de komst van de spoorweg om zijn weg naar de lucratieve Parijse markt te vinden. Deze brie herken je aan de korst, die is dun en bedekt door een donzig laagje witschimmel, hier en daar getekend door wat bruinrode stipjes en streepjes. De zuivel is zacht, romig maar stevig en glad.
Brie de Melun
De brie de Melun wordt beschouwd als de stamvader van de brie-kazen. Sommige verhalen vertellen dat de kaas al bestond voor de Romeinse invasie. De brie de Melun is veel pittiger, robuuster en romiger dan de brie de Meaux.
Bewaren
Bewaar brie thuis op een koele donkere plaats. Je kunt hem bijvoorbeeld afdekken met een vochtige doek om te voorkomen dat hij uitdroogt. Of je kunt de brie in perkamentpapier bewaren in de groentelade van de koelkast.