Proef het voorjaar in graskaas
Na een hele winter op stal te hebben gestaan mogen de koeien, zodra het mooie weer aanbreekt, weer naar buiten. Een prachtig fenomeen om te aanschouwen. Dartelende koeien die weer voor het eerst de wei in mogen. En die eerste dagen in de wei levert nóg iets moois op; graskaas.
Graskaas
Zodra de koeien weer de wei in gaan en van het jonge, malse gras eten geven ze melk die vele malen lekkerder is dan wanneer ze gedroogd gras eten, zoals in de winter. De melk is zachter van smaak en wat vetter vanwege dat nieuwe gras. En van deze melk wordt graskaas gemaakt. Een puur, écht seizoensproduct, dat slechts korte tijd verkrijgbaar is. Deze romige, jonge kaas heeft minimaal 4 weken gerijpt, maar rijpt nooit langer dan 6 weken.
Boerengraskaas
Het grote verschil met gewone graskaas is dat voor boerengraskaas de melk van één bedrijf moet komen. Dat zorgt voor een karakteristiekere smaak en unieke kenmerken van de kaas. Net als reguliere graskaas wordt ook deze kaas gemaakt van de melk van koeien die voor het eerst weer gras, vers uit de voorjaarsweide hebben gegeten.
Gezonde kaas
Specifiek voor graskaas geldt dat er extra betacaroteen in de kaas zit. In het lichaam wordt dat omgezet in Vitamine A, wat weer goed is voor je weerstand. Ook bevat melk van koeien die buiten grazen meer onverzadigde vetten. Er is dus geen enkele reden om niet een extra plakje graskaas op je brood te leggen!
Eet smakelijk
Naast een goed belegde verse boterham met graskaas, is deze zachte, romige kaas een mooi startpunt op je kaasplankje. Of gebruik de kaas als finishing touch in een quiche met andere voorjaarsproducten zoals asperges. Als je de kaas niet warm verwerkt, zorg dan dat je de kaas tijdig uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen. Dan geniet je optimaal van z’n mooie, romige karakter.
Wil je thuis genieten van onze heerlijke graskazen? Bestellen kan hier