Paas-kaasrecept: aspergemuffins met Gruyere
Het mysterie van de verdwenen eieren
Elk jaar is het hetzelfde verhaal. We zijn er altijd een stuk of drie kwijt. Paaseieren. Opa gaat op zijn sloffen, voor dag en dauw, de tuin in om de 50 eieren te verstoppen. 10 voor elk kleinkind. En elk jaar zijn er een paar onvindbaar. Maar heel soms wordt er juist een teruggevonden van het jaar ervoor. Dat ei levert natuurlijk bonuspunten op voor de gelukkige vinder. Hij of zij mag als eerste kiezen uit de tafel vol paastraktaties. Deze aspergemuffins zijn altijd favoriet.
Asperges als traktatie
Vrolijke lentekleuren, voorjaarszon, gezellig samen aan een lange tafel. Bij pasen horen asperges. Maar na de asperges met ham en ei zijn we wel eens toe aan iets anders. Helemaal geen asperges meer? Natuurlijk wel, het seizoen is zo kort, dat we er tot op de laatste dag optimaal van willen genieten. Maar de klassieke bereiding, hoe lekker die ook is ook, gaat toch vervelen. En de soep hebben we ook alweer in zeven variaties geprobeerd. Tijd voor iets anders dus. Asperges in een feestelijk jasje. Want dat staat zo leuk op de paastafel.
Hartige muffins
De tijd dat alle muffins zoet moesten zijn, is al lang voorbij. Dus probeer deze hartige aspergemuffins eens. Zo krijg je zelfs de kleinste groentehatertjes aan de vitamientjes. Ik verwerk het liefst een kaasje in het beslag met een volle, notige smaak, zoals de Gruyere of Emmentaler. Maar eigenlijk kun je elk kaasje gebruiken wat je lekker vindt. Als ‘ie maar gemakkelijk smelt.
Recept: Aspergemuffins met gruyere
- 250 g witte asperges, geschild
- 50 g gesmolten boter
- 2 eieren
- 300 g zure room
- 200 g maïszetmeel
- 175 g bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 150 g geraspte Gruyere
1. Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een bakblik voor 12 muffins in met boter.
2. Kook de asperges 8 minuten en laat afkoelen in de pan. Snijd ze in kleine blokjes.
3. Vermeng de boter met de eieren en de zure room. Roer glad. Vermeng het maïszetmeel, de bloem en het bakpoeder met een snuifje zout en 100 gram kaas. Meng geleidelijk het eimengsel door de bloem. Spatel de aspergeblokjes door het beslag.
4. Vul de vormpjes met het beslag. Werk af met de rest van de kaas. Bak de muffins 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur tot 150° C en bak ze in 25 minuten verder gaar.
Tip: deze hartige hapjes zijn het lekkerste als ze nog warm zijn. Je kunt zo ook serveren als een bijzonder bijgerecht bij het paasdiner, bijvoorbeeld met lamskoteletjes of een verse moot vis.