• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

Kom meer te weten over Parmigiano Reggiano

Misschien kent u Parmigiano Reggiano wel. Zo niet; dit is de Italiaanse naam voor Parmezaanse kaas. Daarmee is echter niet alles gezegd. Eigenlijk is Parmigiano Reggiano namelijk de enige echte Parmezaanse kaas. Het is namelijk een naam die beschermd wordt door het ’Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano’. Deze instelling houdt toezicht op de boeren die Parmezaanse kaas produceren. Er wordt gekeken of er volgens de traditionele werkwijze geproduceerd wordt en of de kazen aan de kwaliteitseisen voldoen. Indien u kaas koopt van één van deze boeren, dit kunt u aan het keurmerk op de verpakking zien, bent u er zeker van dat u de juiste Parmigiano Reggiano in uw mond krijgt!

Wanneer werd Parmigiano Reggiano voor het eerst gemaakt?

De kaasboeren in de stad Parma gingen rond 1200-1300 voor het eerste Parmigiano Reggiano maken. Het spreek voor zich dat de kaas zijn naam ook aan deze stad te danken heeft, wat ook geldt voor Parmaham. Er werd per kilogram Parmigiano Reggiano ongeveer 16 liter koemelk gebruikt uit de regio. Voor een hele kaas was er dus wel 600 liter melk nodig! De kazen rijpten minimaal 12 maanden, maar 20-24 maanden bleek optimaal te zijn.

Door het lange rijpen kreeg Parmigiano Reggiano een sterke en unieke smaak. Daarbij werden de kazen 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd. Hierdoor nam de kaas ook zout in zich op. Momenteel worden de kazen met dit keurmerk nog steeds op dezelfde manier gemaakt als bijna duizend jaar geleden. Het is zelfs verboden om andere ingrediënten toe te voegen en er zijn maar 512 kaasmakerijen die deze kaas mogen produceren. De melk is afkomstig van 5480 boeren met ongeveer 270.000 koeien.

Hoe smaakt Parmigiano Reggiano?

Waarschijnlijk heeft u Parmigiano Reggiano wel eens bij een pastagerecht geproefd. Neem als voorbeeld niet de Parmezaanse kaas uit de supermarkten, maar bijvoorbeeld een goed Italiaans restaurant. De smaak wordt dan echter gecombineerd met andere ingrediënten, terwijl Parmigiano Reggiano op zichzelf ook al bijzonder lekker smaakt! De kaas is hard en vrij droog van structuur en heeft door het lange rijpen een pittige smaak. Ook kunt u de periode dat de kaas in pekelwater lag eenvoudig proeven. Als u de kaas echt tot zijn recht wil laten komen, zou u eens een stukje kaas moeten proeven op bijvoorbeeld een kaasschotel.

U kunt in onze webshop eenvoudig echte Parmigiano Reggiano kopen. Onze prijzen zijn ten opzichte van grote supermarkten of lokale kaasboeren zeer voordelig. Daarbij leveren wij als u voor 14:00 bestelt de volgende dag al. U kunt zelf besluiten of u een stuk kaas koopt of zelfs een hele kaas. Omdat Parmigiano Reggiano lang houdbaar is kan de aanschaf van een hele kaas zeer voordelig voor u uitpakken!

Bezoek de webshop voor de enige echte Parmigiano Reggiano!