• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

Weet u alles over Parmezaanse kaas?

Ongeveer iedereen in Nederland zal wel eens Parmezaanse kaas gegeten hebben. Misschien thuis, en anders wel bij een Italiaans restaurant! Hoewel deze kaas vooral lekker is bij Italiaanse gerechten – de kaas komt oorspronkelijk immers uit Italië – kan het ook gebruikt worden bij vlees, vis of door de salade. Gebruik voor salades enkel geschaafde kaas, anders is de smaak wat aan de sterke kant. Lees verder voor meer informatie over de smaak, kwaliteit en de geschiedenis van Parmezaanse kaas.

Hoe smaakt Parmezaanse kaas en waardoor komt dit?

Parmezaanse kaas is vrij pittig. Dit komt doordat de kaas erg lang, minimaal 12 maanden, rijpt. De perfecte kaas, die ook wel Parmigiano Reggiano genoemd wordt, rijpt tussen de 20 en 24 maanden. Hierdoor krijgt de kaas een krachtigere smaak dan bijvoorbeeld Oude Goudse kaas. Ook kan de kaas als zout ervaren worden. Parmezaanse kaas wordt namelijk ongeveer 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd en neemt het zout uit het water langzaam op. Daarnaast is de kaas redelijk droog en hard van structuur. Houd hier rekening mee bij het snijden, wees voorzichtig.

De enige echte Parmezaanse kaas

Als u de enige echte Parmezaanse kaas wilt proeven moet u Parmigiano Reggiano kopen. Deze kaas wordt naar het oude recept gemaakt door een selectief aantal kaasboeren in de provincies Parma, Emilia en Modena. Het ’Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano’ houdt toezicht op de kwaliteit van deze kazen, er zit dan ook een keurmerk op. Er wordt bij de productie enkel gebruik gemaakt van melk die koeien in de omgeving geproduceerd hebben.

Door via onze webshop Parmezaanse kaas van deze boeren te kopen draagt u direct bij aan het voortbestaan van kleine kaasboeren. Als u waarde hecht aan de authentieke smaak van Parmezaanse kaas in plaats van slappe aftreksels van grote fabrieken is dit dus een aanrader!

De geschiedenis van Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas werd voor het eerst gemaakt rond 1200-1300. Dit gebeurde in de stad Parma. Hier dankt de kaas zijn naam dan ook aan. Voor die tijd werd er al lang kaas geproduceerd. Dit is af te leiden aan het feit dat het recept van Parmezaanse kaas vrij gecompliceerd is. Het spreekt voor zich dat zo’n recept pas na lange tijd van experimenteren tot stand kan komen. De officiële Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) wordt nog steeds naar dit eeuwenoude recept bereid. Dit wordt door het eerder genoemde instituut gecontroleerd. Een leuk feit is dat er momenteel 2,9 miljoen kazen per jaar geproduceerd wordt met de melk van 270.000 koeien. Er is ook een website waarop je kunt bekijken van welke kaasmaker de kaas is die jij gekocht hebt (Google: Consorzio).

 

Wil jij ook genieten van Parmezaanse kaas? Bezoek dan de webshop!