Kaasfondue, gezellig en veilig fonduen
Als het voor jou de eerste keer is dat je een kaasfondue-avond hebt bedacht, houd dan een paar dingen in de gaten. Een fondueset uit onze collectie is gemaakt van veilig materiaal. Daarop wordt garantie gegeven. Dat neemt niet weg dat je zelf een aantal dingen goed moet regelen, voordat je de brander onder de fonduepan aansteekt. De brander moet op een vlakke ondergrond en stabiel staan. De brander mag je nooit aan tafel bijvullen. Dit doe je het beste buiten. Als brandstof mag je uitsluitend methylalcohol nemen. Dat is bekend onder de naam spiritus of methanol. Vul de brander niet tot de rand. De vloeistof kan door uitzetting bij het branden over de rand lopen en een tafelbrandje is niet leuk. Je kunt bij ons een aantal keuzes in complete en veilige fonduesets maken. Kijk daarvoor op de pagina Kaasgereedschap. Een fonduepan heet deftig op zijn Frans “Caquelon”. Het is een schaal of pan van dik aardewerk. In de shop van onze kaashandel staat ook een stoere gietijzeren pan. Per persoon reken je 200 tot 250 gram kaas. Wij snijden de kaas in kleine blokjes van circa 0.5cm. Kijk bij de categorie kaasfondue om direct te bestellen.
Recepten
De recepten voor kaasfondue zijn niet te tellen. In Zwitserland heeft elke plaats minstens één eigen recept. Kaas, wijn en brood zijn telkens de hoofdbestanddelen. Kijk op de pagina recepten voor enkele goede voorbeelden. Met een fondue uit de Savoie zal je zeker indruk maken. Leg een extra kaasje Tomme de Savoie op een plank ergens op tafel. Dat staat uitnodigend. Kies wat je denkt dat lekker is en anders vraag je ons natuurlijk om advies. Als je fondue overhoudt dan kun je dat in het kunststof doosje, waarin je de blokjes kaas kreeg, uitstekend invriezen. Het blijft maanden goed. Je kunt het gaan hergebruiken voor het maken van een saus bij de bloemkool of bij een pasta. Het kan ook in de volgende fonduepan. Maar eerst geven wij je een eenvoudig beginnersrecept, gevonden in het archief van onze kaashandel Delekkerstekaas.nl . Wij leveren graag en goed kaas voor elk recept.
Kaasfondue…. het lekkerste wat er is
Het recept is in zijn opzet steeds hetzelfde. De ingrediënten zijn telkens anders. Als beginner kun je met een gerust hart kiezen voor één van de gegeven recepten. Dat geldt voor de kaas, dat geldt voor de bijbehorende soorten stukjes brood, groente, fruit en ook een plakje droog rundvlees. Heb je echt nog nooit gefondued? Ga het dan doen. Het wordt steeds populairder, omdat het gezelligheid in huis brengt. Daarnaast is het makkelijk en niet tijdrovend om het voor te bereiden. De eters nemen tijdens het fonduen een deel van het kokkerellen, dat je anders in de keuken doet, aan tafel van je over. Bakjes, plankjes en bordjes heb je al op de tafel gezet. De speciale vorkjes, ze zijn langer dan de tafelvork, worden bij de set geleverd. Met een glaasje pretchampagne of een glas thee voor de kinderen, een glaasje witte wijn of een glaasje sprankelende rode wijn, en het genieten stopt pas laat in de avond. Daar kun je op rekenen. Dat kun je ook op ons voor kaas, kaasgereedschap en advies. Onze kaashandel heet niet voor niets: Delekkerstekaas.nl . Ook voor blokjes kaas !
De oorsprong van de kaasfondue
De meningen over de oorsprong van kaasfondue lopen uiteen. De Zwitsers zeggen dat zij de uitvinders zijn. Kaasfondue is echter ouder dan de Zwitsers. Het blijkt dat Zwitserse bergbewoners de fondue later hebben uitgevonden. Het zijn de arme Franse burgers die het smelten van kaas uitdachten. De naam bevestigt dat ook. Smelten is immers foudre wat voor kaas vertaald werd met fondue. Het staat ook vast dat de oorspronkelijke fondue uit bittere noodzaak is ontstaan. De kaas die in de zomer gemaakt was, werd tot in de winter bewaard. Zonder koelkast of koude kelder liep de smaak en structuur achteruit. Ze bedachten het te gaan smelten in de melk van de koe of melk van het schaap of geit om toch nog iets voedzaams naar binnen te krijgen. Op die manier ontstond een kaassoep die deze arme boeren met aardappels aten. Bij de rijke Franse bevolking gebruikte men witte wijn en dat werd de fondue zoals we die nog kennen. Frankrijk is dus eigenlijk de bakermat van de kaasfondue!
Een paar kenmerken van de aanbevolen kaassoorten voor kaasfondue:
Gruyère: Rauwe koemelk, roestbruine korst, hard en droog, geur van veldbloemen en noten.
Appenzeller:Koemelk, harde korst lichtgeel tot oranje, geur pikant fruit tot boerenstal.
Emmentaler:Koemelk, harde boerenkaas, geel tot beige korst, geur van versgemaaid hooi.
Tomme de Savoie:Rauwe koemelk, half harde boerenkaas, pluizige grijze korst, zachte smaak.
Beaufort:Koemelk, boerenkaas, geelrode harde korst, geur van bloemen en gras.
Comté:Rauwe koemelk, originele bergkaas, smaak van zoet en fruit, goudgele kleur.