• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

Goudse kaas, de lekkerste kaas van Nederland!

Eén van de bekendste Nederlandse kazen is de Goudse kaas. Dit overbekende kaaswiel wordt over de hele wereld verkocht en gegeten. Goudse kaas is redelijke vette en romige kaas, waardoor hij veel smaak heeft en daarom ook erg populair is. Hier kunt u meer lezen over de bereiding van Goudse kaas en waar het allemaal voor gebruikt wordt.

Oorsprong van Goudse kaas

Zoals de naam al zegt komt Goudse kaas oorspronkelijk uit Gouda. Daar wordt de kaas al eeuwenlang verhandeld op traditionele kaasmarkten. Tegenwoordig is de naam nogal achterhaald, aangezien er in Gouda alleen nog maar kaasmarkten in de zomer worden gehouden als toeristenattractie. Veel Goudse kaas die u in het buitenland ziet is geen ‘originele’ Goudse kaas; de naam is namelijk lange tijd niet beschermd geweest. U kon dus gewoon Goudse kaas in het buitenland kopen die eigenlijk uit Duitsland of Frankrijk kwam en niet eens in de buurt van Gouda is geweest. Tegenwoordig is “Gouda Holland” een beschermde naam en kaas met deze naam moet uit Holland komen en van Nederlandse koemelk gemaakt zijn. Tegenwoordig wordt Goudse kaas en masse in kaasfabrieken gemaakt.

Er bestaat ook nog Goudse boerenkaas, die nog steeds op boerderijen in de buurt van Gouda gemaakt wordt. Boerenkaas uit de omgeving van Stolwijk wordt ook nog wel Stolwijker genoemd.

Gebruik van Goudse kaas

Goudse kaas wordt voor allerlei dingen gebruikt. Het meest bekende gebruik van Goudse kaas voert u misschien zelf wel dagelijks uit: kaas op de boterham! Vanwege de romige en sterke smaak van Goudse kaas is het een erg lekkere plak voor op de boterham. Doe eens gek en combineer Goudse kaas op uw boterham met bijvoorbeeld appelstroop. De twee zoute broodbeleggen gecombineerd zorgen voor een nog lekkerdere boterham.

Maar behalve op uw brood kunt u nog veel meer met Goudse kaas doen. Een voorbeeld hiervan is lekker kaaspoffertjes maken. Hiervoor hoeft u niet eens zoveel bijzonders te doen; maak een beslag van bakmeel, bakpoeder, melk en eieren. Breng dit op smaak met zout en peper en voeg dan ongeveer 150 gram geraspte Goudse kaas toe (voor zes porties). Bak daarna de poffertjes in een poffertjespan en klaar is kees! Heerlijk kaaspoffertjes met echte Goudse kaas. Een ander lekker recept is dat voor gebakken Goudse kaas met een notenkorst. Hiervoor moet u een plat stuk Goudse kaas van ongeveer 200 gram, wat noten, paneermeel, boter, een ei en wat tijm hebben. Halveer de plak kaas en haal de korst eraf. Klop het ei los en voeg de tijm en een mespuntje peper toe. De noten maalt u fijn in een keukenmachine en mengt u met het paneermeel. Wentel de kaas door het ei en vervolgens in het notenmengsel, zodat de hele kaas ermee bedekt is. Bak de plak kaas tweemaal vijf minuten in de koekenpan en klaar is de kaas! Vooral erg lekker met aardappels. De mogelijkheden van Goudse kaas zijn dus eindeloos!

Op zoek naar Goudse kaas? Kijk rond in onze webshop!