• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

In Nederland wordt er jaarlijks een enorme hoeveelheid kaas gegeten. Dit is overigens niet zo vreemd, want we hebben veel koeien en produceren al sinds lange tijd diverse zuivelproducten. Dit artikel gaat dieper in op een speciale kaassoort: de brokkelkaas. Allereerst zal er ingegaan worden op de unieke smaak van deze kaassoort. Daarna wordt iets uitgelegd over hoe brokkelkaas geproduceerd wordt en kunt u lezen op welke manier ook u ervan kunt genieten.

 

Hoe smaakt brokkelkaas?

Brokkelkaas is wat langer gerijpt dan de meeste andere kaassoorten. Dit zorgt ervoor dat de kaas pittig en pikant van smaak is. De kaas zal ook iets harder van structuur zijn, omdat er tijdens het rijpen langzaam vocht uit brokkelkaas trekt. Bent u op zoek naar kaas met een unieke, stevige smaak? Dan is brokkelkaas echt iets om te proberen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er zoutkristallen in de kaas kunnen zitten. Als u geen fan bent van zoute kaassoorten kunt u brokkelkaas maar beter overslaan.

 

Hoe wordt brokkelkaas geproduceerd?

Brokkelkaas is eigenlijk ‘gewoon’ boerenkaas die extra lang gerijpt wordt. Boerenkaas verandert in brokkelkaas door de kaas minimaal 30 maanden te laten rijpen. Hierdoor krijgt de kaas een extra sterke smaak en wordt deze steviger. Boerenkaas wordt geproduceerd op een echte boerderij. De melk is dan ook niet gepasteuriseerd (gedurende vijftien seconden verhit tot een temperatuur van 65 graden Celsius, met als doel bacteriën te doden).

Op de boerderij wordt verse melk (ook wel: rauwe melk) of gekoelde melk van de avond ervoor gebruikt om Goudse kaas te maken. Er is per kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig. Aan de melk worden verschillende zaken toegevoegd, onder andere zuursel en stremsel. Zuursel zorgt ervoor dat de kaas langer houdbaar blijft.

Na ongeveer een half uur ontstaat er een dikke massa; de kaas is ‘gestremd’. Hierna wordt de kaas voorzichtig geroerd, waardoor het mengsel zich opsplitst in wei (geel vocht) en wrongel. De wrongel gaat in een kaasvat en wordt hier geperst. Bij het persen krijgt de Goudse kaas de juiste vorm. Uiteindelijk wordt de kaas nog gepekeld en gecoat.

Brokkelkaas is niets anders dan Goudse kaas die overjarig is. Overjarig houdt in dat kaas langer dan één jaar gerijpt heeft. Ter vergelijking: jonge kaas is vier weken gerijpt en extra belegen zeven maanden.

 

Hoe wordt brokkelkaas gegeten?

Over het algemeen wordt brokkelkaas niet op brood gegeten. Doordat de kaas zo hard is, kan het lastig zijn deze met een kaasschaaf te snijden. Daarnaast vinden veel mensen brokkelkaas een te sterke smaak hebben om op brood te eten.

Waar is wel ideaal om te gebruiken in gerechten. Er wordt dan meestal gekozen voor de geraspte variant (of men koopt een hele brokkelkaas en raspt deze zelf).  Betreft gerechten moet u denken aan een variant van aardappelen, een ovenschotel, stamppot of een salade.

 

Koop brokkelkaas online!

Delekkerstekaas.nl is dé online kaaswinkel van Nederland. Als u op zoek bent naar een betrouwbare webshop om diverse soorten kaas te kopen tegen voordelige prijzen bent u hier aan het juiste adres. Het spreekt voor zich dat u ook verschillende soorten brokkelkaas kunt kopen.