Boerenkaas – heerlijke natuurlijke kaas!
Boerenkaas is een erg bijzondere soort kaas. De meeste kaassoorten worden tegenwoordig in fabrieken gemaakt en niet meer op de boerderij zoals vroeger. Officiële boerenkaas is echter nog op ouderwetse wijze op de boerderij bereid, grotendeels door menselijke handen. Er wordt heerlijke verse melk gebruikt om boerenkaas te maken, waar niet mee geknoeid is. Lees hier meer over hoe boerenkaas gemaakt wordt, welke soorten er zijn en waarom boerenkaas zo bijzonder is!
De productie van boerenkaas
Vroeger werd kaas meestal door de boerin gemaakt. Tegenwoordig is dat lang niet altijd meer zo. Voor boerenkaas wordt alleen verse melk gemaakt, die de avond van tevoren van de koe wordt verkregen of zelfs op de ochtend van het maken zelf. Er wordt niets aan de melk toegevoegd en hij wordt tot slechts 30 graden Celsius verwarmd. Er gaat zuursel en stremsel bij om vaste stof van de melk te maken. Na een half uur wordt de wrongel fijngesneden. De wrongel bestaat uit samengeklonterde eiwitten. Daarna wordt een deel van de wei afgeschept en wordt heet water toegevoegd. De wrongel wordt langzaam opgewarmd tot ongeveer 36 graden. Na een half uur roeren wordt de wrongel in kaasvormen gedaan en uitgelekt. Na het toevoegen van een kaasmerk gaat de kaas in de pers; eerst met half gewicht, later met heel gewicht. Ongeveer 12 uur na het begin wordt de kaas gepekeld en met zout bestrooid. De kaas wordt af en toe gekeerd. Daarna moet de kaas rijpen; hoe lang is afhankelijk van de soort. Nu is de boerenkaas klaar!
Soorten boerenkaas
Met boerenkaas kan van alles gedaan worden. Door de eeuwen heen hebben mensen steeds meer creatieve ingrediënten bedacht om aan de boerenkaas toe te voegen. Enkele voorbeelden van lekkere boerenkaas zijn:
- Boerenkaas komijn
- Boerenkaas pittig
- Boerenkaas met walnoten
- Boerenkaas met truffels
- Extra belegen boerenkaas
- Boerenkaas honingklaver
- Boerenkaas met brandnetel
- En natuurlijk bekende soorten als oud, jong-belegen, naturel, enzovoorts
Al deze kazen zijn op traditionele wijze bereid en hebben nooit een fabriek gezien! Geur-, kleur- en smaakstoffen zult u ook niet tegenkomen in boerenkaas. Voor ieder wat wils!
Waarom voor boerenkaas kiezen?
Hoewel boerenkaas iets duurder is dan gewone fabriekskaas, is het meestal een veel betere keuze. Waarom? Ten eerste is boerenkaas op traditionele wijze gemaakt en wordt er geen onnatuurlijke stoffen aan de kaas toegevoegd. De melk wordt niet gepasteuriseerd, maar slechts verwarmd tot ongeveer 30 graden. Doordat er verse melk gebruikt wordt verschilt het vetpercentage ook per kaas, in tegenstelling tot fabriekskaas. Boerenkaas heeft een originele smaak, omdat onder andere de grondsoort, gras en het voer van de koeien invloed hebben op de smaak. In fabriekskaas zijn al die elementen geneutraliseerd. Die kazen hebben dus niet de unieke smaak van boerenkaas. U proeft gewoon hoe natuurlijk en hoe lekker boerenkaas is. Als u het eenmaal geprobeerd heeft, wilt u nooit meer terug naar fabriekskaas!
Op zoek naar heerlijke boerenkaas? Kijk in onze webshop voor goedkope boerenkaas!