Genieten van kaas !
Kaas wordt, in tijdvakken van de rijpingstijd, volgens onderstaande tabel ingedeeld.
Soort |
|
Rijpingstijd |
|
|
Jong | ►4 weken |
Gaatjes ontstaan tijdens het rijpen omdat het "laadgas" | ||
Jong belegen | ►8 tot 10 weken |
ontsnapt | ||
Belegen | ►16 tot 18 weken |
Soms worden kruiden en specerijen toegevoegd, zoals | ||
Extra belegen | ►7 tot 8 maanden | komijn, kruidnagel, sambal of brandnetel | ||
Oud | ►10 tot 12 maanden |
|||
Overjarig | ►18 maanden of langer |
Boerenkaas en fabriekskaas
Kaas kan op de boerderij zijn gemaakt. Kaas kan ook fabrieksmatig worden gemaakt. Het eerste verschil is dat kaas van de boerderij handmatig wordt bereid en gerijpt. In de fabriek zijn het de machines en een andere rijpingsmethode. Het tweede, grote, verschil is belangrijker. Dat is de kwaliteit en de behandeling van de melk. Op de boerderij gebruikt men rauwe melk dat wil zeggen gekoelde melk van de vorige avond gemengd met de nog warme melk van de ochtend. Op de kaasfabriek wordt de melk eerst gepasteuriseerd door vijftien seconden de melk te verhitten tot 65 graden Celsius. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. In de fabriek gebruikt men ook “standaardmelk”, melk van hetzelfde vetgehalte. Op de boerderij varieert het vetgehalte, ook de soort melk. Melk uit het voorjaar, de zomer en de winter verschillen van elkaar. De flora van bacteriën blijft in tact op de boerderij en die geven nou de heerlijke, aparte en wisselende smaak aan kaas. Dat gebeurt wel altijd binnen bepaalde grenzen van zorgzaamheid en controle op kwaliteit. Boerenkaas heeft vaak een streekgebonden smaak. Bij Delekkerstekaas.nl kunt u volop uitzoeken!
Het blijkt dat vrijwel altijd de boerin de kaas maakt. Het verschil met vroeger is dat handmatig en zwaar werk nu vervangen is door elektrische hulpmiddelen. Maar het blijft handwerk en dat vereist grote ervaring. Dat vakwerk blijkt van moeder op dochter overgedragen te worden. In de loop van de tijd zijn veel kaasboerderijen gestopt. Nu zijn in Nederland nog ongeveer 340 boerderijen die eigen kaas maken. Zij hopen dat de consument de echte boerenkaas niet in de steek laat voor fabrieksmatige kaas die goedkoper geproduceerd kan worden. Er is gelukkig sinds 2007 een bescherming van de soortnaam boerenkaas. Delekkerstekaas.nl levert deze kaas. U kunt kiezen op grond van de informatie die Delekkerstekaas.nl bij zijn producten geeft. Dat wij een voorliefde hebben voor de echte boerenkaas van de boerderij komt omdat wij ons daarmee mee verbonden voelen. Met evenveel plezier leveren wij u lekkere kaas uit de fabriek zoals Beemsterkaas.
Geniet daar van!
Wilt u méér weten over hoe melk een kaas wordt?
Delekkerstekaas.nl wil u vanzelfsprekend alles vertellen wat zij over kaas en de bereiding weet. Dat is veel.
Maar In de eerste plaats zijn wij een webwinkel die kaas aanbiedt en, als u daarom bij aanschaf vraagt, informatie geeft. Als u méér wilt weten over wrongel, zuursel, meikaas, het zoutbad, de persing kunt u dat in vele en goede publicaties naslaan. Bij de boekhandel of op het Web.
Of u vraagt het ons. Dat mag!
Zomaar een recept!
Zwitserse klassieke kaasfondue: Bereiding:
☼ 1 teentje knoflook |
Halveer de knoflook en wrijf de fonduepan daarmee in.
|
|