• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

Genieten van kaas !

Kaas wordt, in tijdvakken van de rijpingstijd, volgens onderstaande tabel ingedeeld.

Soort

 

Rijpingstijd

   

 
Jong   ►4 weken
  Gaatjes ontstaan tijdens het rijpen omdat het "laadgas"
Jong belegen   ►8 tot 10 weken
  ontsnapt
Belegen     ►16 tot 18 weken
  Soms worden kruiden en specerijen toegevoegd, zoals
Extra belegen   7 tot 8 maanden   komijn, kruidnagel, sambal of brandnetel
Oud   ►10 tot 12 maanden
   
Overjarig   ►18 maanden of langer
   

 

 

 

Boerenkaas en fabriekskaas                                       

Kaas kan op de boerderij zijn gemaakt. Kaas kan ook fabrieksmatig worden gemaakt. Het eerste verschil is dat kaas van de boerderij handmatig wordt bereid en gerijpt. In de fabriek zijn het de machines en  een andere rijpingsmethode. Het tweede, grote, verschil is belangrijker. Dat is de kwaliteit en de behandeling van de melk. Op de boerderij gebruikt men rauwe melk dat wil zeggen gekoelde melk van de vorige avond gemengd met de nog warme melk van de ochtend. Op de kaasfabriek wordt de melk eerst gepasteuriseerd door vijftien seconden de melk te verhitten tot 65 graden Celsius. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. In de fabriek gebruikt men ook “standaardmelk”, melk van hetzelfde vetgehalte. Op de boerderij varieert het vetgehalte, ook de soort melk. Melk uit het voorjaar, de zomer en de winter verschillen van elkaar. De flora van bacteriën blijft in tact op de boerderij en die geven nou de heerlijke, aparte en wisselende smaak aan kaas. Dat gebeurt wel altijd binnen bepaalde grenzen van zorgzaamheid en controle op kwaliteit. Boerenkaas heeft vaak een streekgebonden smaak. Bij Delekkerstekaas.nl kunt u volop uitzoeken!

Het blijkt dat vrijwel altijd de boerin de kaas maakt. Het verschil met vroeger is dat handmatig en zwaar werk nu vervangen is door elektrische hulpmiddelen. Maar het blijft handwerk en dat vereist grote ervaring. Dat vakwerk blijkt van moeder op dochter overgedragen te worden. In de loop van de tijd zijn veel kaasboerderijen gestopt. Nu zijn in Nederland nog ongeveer 340 boerderijen die eigen kaas maken. Zij hopen dat de consument de echte boerenkaas niet in de steek laat voor fabrieksmatige kaas die goedkoper geproduceerd kan worden. Er is gelukkig sinds 2007 een bescherming van de soortnaam boerenkaas. Delekkerstekaas.nl  levert deze kaas. U kunt kiezen op grond van de informatie die Delekkerstekaas.nl  bij zijn producten geeft. Dat wij een voorliefde hebben voor de echte boerenkaas van de boerderij komt omdat wij ons daarmee mee verbonden voelen. Met evenveel plezier leveren wij u lekkere kaas uit de fabriek zoals Beemsterkaas.
Geniet daar van!

Wilt u méér weten over hoe melk een kaas wordt? 
Delekkerstekaas.nl  wil u vanzelfsprekend alles vertellen wat zij over kaas en de bereiding weet. Dat is veel.
Maar In de eerste plaats zijn wij een webwinkel die kaas aanbiedt en, als u daarom bij aanschaf vraagt,  informatie geeft. Als u méér wilt weten over wrongel, zuursel, meikaas, het zoutbad, de persing kunt u dat in vele en goede publicaties naslaan. Bij de boekhandel of op het Web.            
Of u vraagt het ons. Dat mag!

Zomaar een recept!
            Zwitserse klassieke kaasfondue: Bereiding: 

 1 teentje knoflook
 400 gram Zwitserse Gruyère                                             
  400 gram Emmentaler                                                        
  4 dl droge witte wijn                                                          
  1 eetlepel maizena                                                             
  3 eetlepels Kirsch
  zwarte peper uit de molen                                                  
  mespuntje nootmuskaat                                                      

 

Halveer de knoflook en wrijf de fonduepan daarmee in.
Beide kaassoorten grof raspen of in kleine blokjes snijden.
Breng de wijn in de pan aan de kook en zet dan het vuur laag.
Onder voortdurend roeren de kaas geleidelijk daaraan toevoegen.
Laat kaas nooit koken, ook dit mengsel niet.
Meng maizena met de Kirsch in een beker tot een glad papje.
Voeg dat, als alle kaas gesmolten is, aan de fondue toe en blijf
roeren tot de fondue romig en dik geworden is.
Op smaak brengen met peper en nootmuskaat.
Lekker met vers stokbrood en de rest uit de wijnfles in een glas!