• Voor 14.00 uur besteld wordt dezelfde dag verzonden
  • Vers van het mes
  • Levering in heel Europa
  • Gratis verzenden vanaf 30,- in heel NL

edammer

Edammer kaas kopen

Edammer kaas is een vrij kleine, bolvormige kaas. De kaas is bekend om zijn rode kleur, die ontstaat doordat de kaas verpakt wordt in rode paraffine. Er worden echter ook gele versies van de kaas verkocht. De kaassoort is beschermd door de Europese commissie onder de naam ‘Edam Holland’. Enkel kaas uit Nederland, die gemaakt is uit melk van Nederlandse koeien mag deze naam dragen.

De geschiedenis van Edammer

Edammer is wereldwijd bekend omdat het al een oude kaassoort is. Tijdens de Gouden Eeuw werd Edammer kaas overal ter wereld verkocht voor andere goederen. De kaas werd, zoals de naam al doet vermoeden, voor het eerst gemaakt in en rondom de stad Edam. De kaas had ook enkele bijnamen zoals ‘cleyne kasekens’ en ‘klootkaasjes’ (vanwege de bolvorm).

In de loop van de eeuwen werd de kaas op steeds meer plekken geproduceerd. Zo is er naast de provincie Noord-Holland ook een grote productie in de provincie Groningen. Per 1 juni 2007 worden alle Edammers in de plaats Marum gemaakt door FrieslandCampina.

 

Gewicht,rijptijd, smaak en type kaas

Als u een hele Edammer kaas koopt, weegt ongeveer 1.6kg en wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Het vetgehalte ligt met 28% redelijk hoog. Qua type kaas valt de Edammer onder harde kazen. De rijptijd bedraagt maximaal 10 maanden. Mensen die Edammer eten ervaren de smaak als zacht en een beetje nootachtig. De kaas is ook een klein beetje zoutig.

 

De kaasmarkt van Edam

Edam was lange tijd het centrum van de Hollandse kaasverkoop. Edammer kaas werd al in de 14e eeuw over de hele wereld verhandeld. De plaats Edam kreeg in 1520 van Karel V het privilege om een vrije markt voor kaas te mogen houden. Deze markt groeide al snel uit tot de grootste in de wereld en sloot pas in 1922. Ook kwam er de eerste kaaswaag te staan. De markt is recent weer geopend en nu een trekpleister voor toeristen. De kaaswaag die er nu te vinden is, stamt uit 1778. Als u een kaasliefhebber bent zou u echt eens de kaasmarkt in Edam moeten bezoeken.

 

Koop Edammer online

Als u op zoek bent naar goedkope kaas moet u op het internet zijn. In supermarkten en bij de kaasboer betaalt u namelijk een stuk meer dan bij webshops. Zeker wanneer u een wat grotere voorraad per keer koopt kunt u maandelijks een hoop geld besparen. Delekkerstekaas.nl is een goed voorbeeld van zo’n webshop. Hier kan u kaas tegen voordelige prijzen kopen. Bovendien worden bestellingen voor 14:00 de volgende dag nog bij u thuis bezorgd en betaalt u bij bestellingen van meer dan 40,- euro geen verzendkosten.

                Ook kunt u bij Delekkerstekaas.nl een kleine Edammer kaas kopen om aan een goede vriend of als relatiegeschenk cadeau te doen. Leuk om aan iemand te geven die veel kaas eet!