Raclette kaas is een Zwitserse kaas die vooral bekend is door het gelijknamige nationale gerecht van de Zwitsers. De naam vindt zijn oorsprong in het Franse râcler wat schrapen of schaven betekent. De kaas is lekker vol en romig van smaak, kan op vele manieren worden gegeten en natuurlijk kun je deze kaas online bestellen in onze kaasshop.

We smelten de kazen raclette kaas

Raclette kaas is zeer geschikt om te smelten, want de kaas heeft uitstekende smelteigenschappen. Raclette behoort samen met kaasfondue tot de twee beroemdste kaasgerechten van Zwitserland. Het is smeltkaas gemaakt van alpenmelk. Het product ‘raclette’ is beschermd en mag uitsluitend in het kanton Wallis worden geproduceerd. Het smelten van de kaas op de traditionele manier wordt gedaan boven een houtskoolvuurtje, waarna met een mes de kaas wordt afgeschraapt op het bord. Tegenwoordig zijn er speciale raclette apparaten waar de raclette in wordt gehangen en wordt gesmolten.

De oorsprong van raclette kaas

Raclette kaas is ontstaan tijdens het ‘overzomeren’ van juni tot september van kuddes schapen met hun herders in het hooggebergte. Ze namen dan bloem mee om broden te bakken, gedroogd vlees en kaas. Het vinden van vers water en melk was geen probleem. Ze verlangden echter ook wel eens naar een warme maaltijd en dus spietsten ze een homp kaas aan een stok en lieten deze boven een open vuur smelten. De warme, gesmolten kaas schraapten ze met hun mes op een stuk brood.

Raclette eten is onthaasten

raclette fermierGa je raclette kaas eten, ga er dan maar eens lekker voor zitten, want raclette eten is onthaasten. Je bepaalt zelf wanneer je toe bent aan je volgende portie gesmolten kaas. Als de kaas zacht is, schraap je er een stukje af. Er ontstaat een heerlijk stukje kaas dat overal lekker bij smaakt. Je kunt de kaas bijvoorbeeld samen eten met in de schil gekookte aardappelen, groenten, fijne vleeswaren en tafelzuur, zoals augurken en zilveruitjes. Drink er een witte wijn bij en je zult genieten van de lekkere smaken en natuurlijk van de gezelligheid van een echte (ontspannen) raclette maaltijd.

Haal een stukje Zwitserland in huis

Wil jij ook eens een keer raclette eten? Bekijk dan de raclette kazen in onze online kaaswinkel. Je kunt in onze kaasshop echte raclette kaas bestellen. Door deze kaas te kopen, haal je een stukje Zwitserland bij je in huis.

Geniet ervan en laat ons weten wat jij van raclette kaas vindt!