Zomerse salades met Boerenkaas
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
De drie nieuwe Boerenkazen in het assortiment zijn stuk voor stuk heerlijk gewoon uit het vuistje. Haal de kaas een halfuurtje vooraf uit de koelkast om de smaken 'los te laten komen'. Maar naast het lekkere blokje kaas, is de Boerenkaas ook prima te verwerken in salades.
In de zomer heb ik meestal geen zin in zware gerechten. En al helemaal niet om uren in de keuken te staan. Een lichte zomerse salade is dan zo klaar en superlekker. Je kunt met salades alle kanten op. Varieer erop los en kijk vooral even wat je nog in de koelkast of voorraadkast hebt liggen. Deze twee zijn mijn favoriet:
Caesarsalade met geraspte Boerenkaas
Deze salade heeft helemaal niets met Julius Caesar te maken. Hij is namelijk vernoemd naar Caesar Cardini (1896–1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Tijuana in Mexico werkte. Cardini’s salade bestond uit niet meer dan vijf ingrediënten. Deze salade is heerlijk in al zijn eenvoud. Het geheim zit 'm in de dressing.
Dressing
- 2 teentjes knoflook
- 3 ansjovisfilets
- 2 eieren
- 1 el mosterd
- 1 citroen
- 1 tl worcestershiresaus
- 300 ml zonnebloemolie
Pel de hak de knoflook. Snijd de ansjovisfilets fijn. Splits de eieren en meng de eidooiers met de knoflook, ansjovis, mosterd, worcestershiresaus en de rasp en het sap van de citroen. Klop druppelsgewijs de olie erdoor zodat er een stevige mayonaise ontstaat.
Ingrediënten:
- klein kropje bindsla, gewassen en in grove stukken gescheurd
- croutons, liefst zelfgemaakt
- 3 el geraspte Boerenkaas
- 1 gekookt ei, in partjes gesneden
Meng de sla goed met de dressing. Dit gaat het beste met (schone!) handen. Dresseer de salade in een mooie kom en verdeel de croutons, Boerenkaas en ei erover.
Home made huzarensalade
Een huisgemaakte huzarensalade is onweerstaanbaar. Vergeet de grote bakken uit de supermarkt en die kant-en-klare kleintjes (je weet wel, met zo'n plastic schepje). Als je deze salade zelf maakt is ie zoveel lekkerder... En gezonder. En helemaal niet zo moeilijk te maken. Probeer het maar eens.
- 1 kilo aardappels, gekookt
- 300 gram gerookte ham
- 200 gram doperwten
- 100 gram Boerenkaas
- 8 zilveruitjes
- 3 augurken
- 2 zure appels
- 2 hardgekookte eitje
- 2 tomaten
- halve komkommer, in kwartjes
- 2 eetlepels crème fraîche
- 5 eetlepels mayonaise
- paar blaadjes sla, gewassen
- peper en zout
Snijd de aardappelen, ham, Boerenkaas, augurken, appels, zilveruitjes, eitjes en tomaten in hele kleine stukjes en meng door elkaar. Meng de crème fraîche met de mayonaise en peper en zout en schep om met de ingrediënten van de salade. Leg de mooiste blaadjes sla van de krop onderin en schaal. Verdeel daar de schijfjes komkommer over. Leg daar bovenop de huzarensalade. Eet smakelijk!