HOW TO: Zelf kaas maken
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Zelf kaas maken is leuk om te doen. Je hebt wel wat geduld nodig en het is een kunst op zich, maar je zal versteld staan van het eindresultaat! Heb je geen zin of tijd om zelf je kaas te maken? In onze kaasshop koop je gemakkelijk online jouw favoriete kaas. Net zo lekker!
Wat heb je nodig?
Wil je eens een keertje zelf kaas maken, dan heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Melk
- Zuursel
- Stremsel
- Attributen
Melk
Om kaas te maken hoef je natuurlijk zelf geen melkgevende dieren te hebben. Kan je wel aan verse melk van een koe of geit komen, gebruik dan zeker deze melk, want je proeft het verschil. Heb je geen toegang tot verse melk, neem dan bijvoorbeeld biologische volle melk.
Zuursel
Zuursel is nodig voor de ondersteuning van bacterieverwerking en zet de aanwezige melksuikers (lactose) om in melkzuur. Ongewenste bacteriën en andere organismen worden door zuursel geremd in hun groei. Hierdoor wordt de houdbaarheid verbeterd.
Stremsel
Bij het maken van kaas heb je tevens stremsel nodig. Dit product laat de melk dik worden, ofwel stremmen. Je kan dit in flesjes kopen en bewaren in de koelkast. Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de maag van zoogdieren.
Attributen
Wil je zelf kaas maken, dan heb je ook nog wat attributen nodig, zoals een grote pan, een temperatuurmeter, wat roergereedschap, enkele schone emmers, een lang mes, een kaasvat, kaasvormpjes en een kaaspersje.
Zelf kaas maken; hoe doe je dat?
Voor 1 kilo kaas heb je 10 liter melk nodig. Doe de melk in een pan en voeg 100ml zuursel toe. Verwarm al roerend het mengsel langzaam tot 29 graden Celsius. Voeg vervolgens 35 druppels stremsel toe. Nu gaat de melk stremmen. Let goed op de temperatuur met de thermometer.
Na ongeveer een half uurtje kan je de gestremde melk gaan snijden. Dit doe je het beste met een wrongelsnijder. Snij rustig tot kleine stukjes (voor circa 10 minuten) totdat de wei gaat uittreden. Giet de wei voorzichtig af en voeg heet water toe totdat het geheel een temperatuur van 33 graden bereikt. Roer met een pollepel voor ongeveer 10 minuten. Giet opnieuw de wei af en voeg warm water toe tot een temperatuur van 36 graden ontstaat. Roer weer 10 minuten en laat dan het geheel zo’n 30 minuten staan.
Na een half uurtje giet je de weiwrongel in een met kaasdoek bekleedde kaasvorm en pers de kaas driemaal gedurende vier uur met de kaaspers. Haal na het persen de kaas uit de vorm, snijd de randjes eraf, plaats de kaas zonder kaasdoek terug in de vorm en laat 10 uur afgedekt staan. Leg de kaas gedurende 12 uur in een pekelbadje (18liter water en 4kg zout) en leg deze dan tot slot in een koele, donkere ruimte om te rijpen. Vergeet niet om de kaas regelmatig even te draaien. Afhankelijk van je geduld hierna, eet je daarna jonge, belegen of wellicht wel oude zelfgemaakte kaas.
Zelf kaas maken is zodoende een uitdaging op zich. Met een beetje geduld maak jij de lekkerste kaas of je koopt deze gewoon online in onze kaasshop :)