De voorjaarsvakantie zit er weer op. Misschien ben jij er ook wel even tussenuit geweest? Om te skiën, langlaufen, bergwandelingen in de sneeuw te maken. Bijvoorbeeld in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk. aWij waren vorig jaar in de Franse alpen. Wat hebben we genoten daar. Niet alleen van de sneeuw, de prachtige bergen, maar vooral van het heerlijke eten.

Kaasfondue is natuurlijk op en top genieten na een koude dag in de buitenlucht, maar vooral de tartiflette was onze favoriet. Dé klassieker onder de Franse wintersportgerechten. Een heerlijk ovenschoteltje met aardappel, spekjes, ui en natuurlijk die bijzondere kaas Réblochon. Als je zelf ooit in de Franse alpen bent geweest herken je het vast.

Misschien zou je denken dat de tartiflette, net zoals bijvoorbeeld kaasfondue, een heel oud recept is. Maar schijn bedriegt, want de tartiflette is speciaal gemaakt voor wintersporters. Een goede marketingactie van kaasmakers eigenlijk. Slimme jongens hoor.

Commerciële meesterzet

Natuurlijk bestonden maaltijden met crème, kaas en aardappelen al eeuwen lang. Maar de tartiflette, zoals wij die nu kennen, is in de jaren tachtig bedacht door Franse boeren die hun Réblochonkaas aan de straatstenen niet kwijt konden. Dus op alle menukaarten in de Franse wintersportgebieden prijkte vanaf toen de tartiflette als traditionele bergkost. Commercieel een ware meesterzet. Want tartiflette is lekker en biedt genoeg calorieën om een dag goed door te komen in de sneeuw, en te skiën en boarden in de kou. En het is ook nog eens heerlijk simpel, dus prima thuis te maken. Zo kun je gezellig samen de herinneringen aan die heerlijke vakantie weer even ophalen.

Feest aan tafel

Ik houd ervan om de tartiflette te serveren met wat frisse bijgerechten. Het is tenslotte best een zwaar gerecht. Zet dus een bordje met augurkjes en zilveruitjes of Amsterdamse uien op tafel. Of komkommerreepjes in het zuur. En vergeet de groene salade niet. Lekkerst is een mesclun salade (gemengde jonge bladsla) met een dressing met een scherp zuurtje van mosterd en/of azijn, liefst versgeklopt natuurlijk. en in het glas? Een volle witte wijn, zoals een Roussette de Savoie of Chardonnay.

RECEPT

Ingrediënten  (4 personen)

- 2 kilo vastkokende aardappelen (bij voorkeur Franse rattes)
- 1 gerijpte Reblochon van 450 gr
- 200 gram gerookt spek, in blokjes (liefst uit de Alsace)
- 2 uien, fijngesneden
- 2 deciliter crème fraîche
- 2 teentjes geperste knoflook
- 1 glas droge witte wijn
- takje rozemarijn
- boter
- peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200° à 220°C.
  • Stoof het spek in een beetje boter tot het mooi krokant is. Voeg de gesneden ui en knoflook toe. Stoof tot het glazig is. Laat wat afkoelen en schep om met de crème fraîche.
  • Gebruik een mandoline om de aardappelen in fijne plakken te snijden. Kruid met peper, zout en enkele blaadjes fijngesneden rozemarijn.
  • Leg de pakjes aardappel om en om met het spekmengsel in een ovenschaal.
  • Druk goed aan zodat er geen lucht tussen zit. Giet het glas witte wijn over de schotel.
  • Snijd de Reblochon horizontaal in tweeën en leg, met de korst naar boven, bovenop de aardappelen.
  • Plaats voor +/- 1 uur in een voorverwarmde oven van 220°. Als de bovenkant te snel bruin wordt, dek het dan af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!