Parmezaanse kaas

Ze worden vaak met elkaar verward: Parmezaanse kaas en Grana Padano. Twee zware jongens die allebei van koemelk zijn gemaakt en die ieder tot wel 40 kg per stuk kunnen wegen. Hoewel ze erg veel op elkaar lijken zijn er beslist verschillen tussen deze twee Italiaanse kazen. Wij vertellen je hoe het precies zit!

Parmezaanze kaas met het Parmigiano Reggiano-zegel

[caption id="attachment_2484" align="alignleft" width="150"]parmezaanse kaas kopen Delekkerstekaas.nl Naar hele Parmezaanse kaas →[/caption]

Parmezaanse kaas, of 'Parmigiano Reggiano' op zijn Italiaans, is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is. Op dit zegel staat ‘Parmigiano Reggiano’. Dit betekent dat de kaas gemaakt is in Parma of in de nader omschreven gebieden daaromheen. Alleen deze kaas mag ‘Parmezaan’ genoemd worden.

De melk is afkomstig van koeien die vrij rondlopen en alleen groenvoer hebben gegeten. Voor iedere kilo kaas is maar liefst 16 liter melk nodig. De kaas wordt gemaakt in kleine kaasmakerijen in dit gebied. Delekkerstekaas.nl koopt Parmezaanse kaas rechtstreeks bij de kaasboeren in Parma in.

Als de Parmezaanse kazen in grote pakhuizen liggen te rijpen, worden ze regelmatig gekeerd én gekeurd. Alleen goedgekeurde kazen krijgen uiteindelijk het keurmerk ‘Parmigiano Reggiano’.

Aardbeving treft Italiaanse kaasboeren zwaar

In 2012 kregen de Italiaanse kaasboeren het zwaar te verduren. Het gebied waarin de Parmezaanse kazen worden geproduceerd, werd ernstig getroffen door een aardbeving. Veel pakhuizen waarin de kazen lagen te rijpen werden verwoest. Een voorraad van ongeveer 600.000 kazen raakte beschadigd. Met de aankoop van Parmezaanse kaas bij Delekkerstekaas.nl steunt u de getroffen boeren.

Hoe proeft Parmezaanse kaas?

De smaak van Parmezaanse kaas is pittig, het mondgevoel is aangenaam: een beetje droog en prettig zout. Dat maakt deze Italiaanse kaas heerlijk om zo te eten of in gerechten te gebruiken. Doordat de kaas lang heeft gerijpt – tot wel 24 maanden – is deze hard en brokkelt hij.

Aan een kaasschaaf heb je daarom niet zo veel bij Parmezaanse kaas. In Italië gebruikt men een speciaal kaasmesje of een kaasrasp, want zelfs een kleine hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas kan een wereld van verschil maken in een gerecht. Je zult tijdens het raspen direct de heerlijke aroma van Parmezaanse kaas ruiken. Dat maakt koken met Parmezaanse kaas echt een culinair feestje!

Grana Padano uit Italië

[caption id="attachment_3059" align="alignleft" width="150"]Grana padano kaas kopen Delekkerstekaas.nl Naar Grana Padano →[/caption]

Grana Padano is op dezelfde wijze gemaakt als Parmezaanse kaas. Deze kaas mag echter, in tegenstelling tot Parmezaanse kaas, uit elke regio van Italië komen. Bovendien mogen de koeien naast hooi en gras ook ander voer eten. Ook deze kazen krijgen na rijping en goedkeuring een brandmerk met de naam op de korst.

Grana Padano is iets zachter dan Parmezaanse kaas, omdat hij een kortere rijpingstijd heeft, namelijk 9 tot 16 maanden. Daardoor kan hij, als hij nog jong is, in plakjes worden gesneden. Pas later, na verdere rijping, wordt de zachte smaak krachtiger en de structuur korreliger. Grana Padano is wat goedkoper dan Parmagiano Reggiano. Hij wordt vaak geraspt gebruikt en smelt goed.

Het verschil tussen beide kazen is dus herkomst, het prijsverschil en de smaak. Parmezaanse kaas is pittiger van smaak dan Grana Padano.