Hoofdrolspeler op een kaasplateau, in de koekenpan een delicatesse.

Op de route naar Villedieu les Poêles, het stadje van de koperen pannen, ligt het gehucht Camembert. Meer is het niet. Toch kent de hele wereld de naam Camembert, maar dan als kaas. Kaas dat van binnen vloeiend zacht is en een onbeschrijfbare geur en smaak afgeeft als het doosje opengaat en de wikkel eraf is. Het is een rond kaasje van 10 centimeter doorsnee met een gewicht van 250 gram. Het is gemaakt van rauwe koemelk en rijpt ongeveer 3 weken. Het kaasje werd van oorsprong gemaakt voor de gewone man. De echte Camembert de Normandië wordt alleen op de boerderij van het echtpaar François en Nadia Dunand La Héronnière geproduceerd. Hun kaasjes mogen daarom het keurmerk AOC dragen.

Kaas voor op een kaasplateau

Camembert is geen beschermde naam en wordt over de hele wereld geproduceerd, meestal van gepasteuriseerde melk. De smaakbeleving daarvan is minder. Het is in Nederland een populair kaasje dat op een kaasplateau steevast aanwezig is.

Recept: de lekkerste omelet

Terug van uw vakantie pakt u de echte koperen platte kokspan uit Villedieu les Poêles en daarin doet u, op een matig vuur, de meegenomen Camembert de Normandië in. Die gaat langzaam smelten en verdeelt zich over de bodem. Daaroverheen legt u, voorzichtig gebroken , 4 verse scharreleieren. Als het lukt is in elk kwart van de pan een hele gele dooier te zien. Laat die niet te lang stollen, ze moeten vloeibaar blijven om zich met de smaak van de kaas te mengen. U hebt nu de meest geurende en vooral meest lekkere omelet sinds tijden gemaakt. Snufje zout en peper toevoegen. U kunt tijdens het bakken snippers eekhoorntjesbrood erbij doen, vers of uit een pakje met gedroogde exemplaren die u dan eerst even gaat wellen in warm water om daarna, na het uitlekken, ze in reepjes te snijden. Wat fijngesneden peterselie is ook erg lekker. Neem er een stukje vers stokbrood bij.

Kies en bestel eenvoudig uw camembert in de kaasshop van Delekkerstekaas.nl, u hoeft dan geen lange reis te maken. De aller lekkerste Camembert wordt thuisbezorgd!