Comté kaas, de ‘koning der bergkazen’, is een kaas die relatief weinig zout bevat. Hij lijkt op het eerste ‘gezicht’ wat flauw, maar de rijke smaak voert de boventoon. Een harde, lichtzoete kaas die succesvol is op een kaasplankje, maar ook zeker in andere gerechten.  Wat blijkt? Comté kaas is ook heerlijk om in het avondeten te verwerken, zoals in een stamppot.

 

De kaas zal heel lichtjes smelten maar dankzij de hardheid van de kaas ook zijn bite behouden. Heerlijk! De combinatie met het zoete van de Comté en het pittige van de belegen kaas maakt het een ongewone, maar heerlijke stamppot. Comte

 

Een stamppot wordt vaak gegeten in de wintermaanden. Maar behalve winterse groenten kun je ook prima stamppot maken met groenten die het hele jaar door lekker zijn, zoals broccoli. De combinatie met zongedroogde tomaten, noten en de kaas maken het een verrassend, spannend (vegetarisch) geheel en zorgen voor een stamppot die je het hele jaar door kunt eten.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 

· boeren-belegen-kaas-        1 kilo aardappelen (kruimig)

·         2 stronken broccoli (ongeveer 600 gram)

·         1 lente-ui, in ringetjes gesneden

·         100 gram Comté (in blokjes)

·         50 gram boeren belegen kaas (in blokjes)

·         2 Handjes gemengde ongezouten noten

·         100 gram zongedroogde tomaten

·         1 eetlepel dragon

·         Peper, zout

 

Wat moet je doen?

 

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 15 minuten gaar. Snijd de broccoli Stamppot met kaasin kleine roosjes en laat de laatste 5 minuten de broccoli meekoken. Giet af en bewaar een klein beetje kookvocht.

 

Verhit een koekenpan zonder boter of olie en rooster de noten bruin in de pan. Hak ze grof.

Stamp de aardappelen met de broccoli fijn en maak het geheel iets meer smeuïg door wat kookvocht toe te voegen. Voeg de dragon toe met de lente-ui evenals peper en zout naar smaak.

 

Snijd de zongedroogde tomaten fijn en voeg ze met de noten toe aan de stamppot. Schep als laatste de blokjes Comté er door en serveer direct, eventueel met extra kaas voor erbij. Eet smakelijk!