Schimmelkaas
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Kaas met eetbare schimmels
Schimmelkaas is in verschillende smaken verkrijgbaar. De schimmel beïnvloedt de geur, smaak en structuur van de kaas. Daarnaast geldt, hoe langer de rijping, hoe intensiever de smaak wordt. In onze online kaasshop ontbreken natuurlijk de diverse soorten schimmelkazen niet. Of je nu een echte schimmelkaaskenner bent of juist een beginnende schimmelkaaseter, bij Delekkerstekaas.nl slaag je altijd!
De ontwikkeling van kaas met schimmels
Als je denkt aan schimmel, denk je al snel aan bedorven eten. Van schimmel op je voedsel kun je ziek worden. Dit zijn echter de slechte schimmels. Er zijn daarnaast ook goede schimmels, zoals de schimmel in kaas. Tijdens de bereiding van schimmelkaas, wordt de goede schimmel toegevoegd.
Rood- wit- en blauwschimmelkaas
Wij stellen je graag voor aan onze rood- wit- en blauwschimmelkazen, bereid met schimmels en/of een bacteriesoort. Blauwschimmelkazen zijn steviger van textuur dan de rode of witte, maar zijn daarentegen wel scherper van smaak. Witschimmelkaas is een stuk zachter en roodschimmelkaas is zacht-romig met een pikante geur. De bekendste schimmelkazen worden in Frankrijk en Italië gemaakt. Enkele voorbeelden van rood-wit- en blauwschimmelkazen die je in onze kaasshop kunt kopen:
- Roodschimmelkazen: Munster, Epoisses en Brigand. Een bepaalde bacterie zorgt voor de oranjerode korst.
- Witschimmelkazen: Brie, Camembert en Délice des Crémiers voor de beginner.
- Blauwschimmelkazen: Stilton, Roquefort en Gorgonzola met een vleugje pit.
De toevoeging van schimmel
De gebruikte schimmel is een variatie van de Penicillium, maar er zijn dus ook kazen die van een bacteriesoort worden voorzien, zoals de roodschimmelkazen. De schimmelsporen kunnen op diverse manieren worden toegevoegd. De schimmel wordt:
- met behulp van naalden, soms zo dik als breinaalden, in de kaasmassa gebracht
- door de kaasmassa gekneed
- over de korst gestrooid
- tijdens het fabricageproces aan de wrongel toegevoegd
De functie van kaas met schimmel
Schimmel in kaas heeft meerdere functies. Enerzijds beschermt de schimmel de kaas. Ongewenste andere schimmels krijgen daardoor geen kans de kaas binnen te dringen, zodat deze langer houdbaar is. Anderzijds beïnvloedt de schimmel, zoals gezegd, de geur, smaak en structuur van de kaas. Kortom, schimmelkaas is een lekkere kaas, rijk aan eetbare schimmels. Ontdek onze schimmelkazen en probeer het maar eens!