De Marche is een kleine regio in Midden-Italië. Lang niet zo bekend en zeker niet zo rijk en georganiseerd als bijvoorbeeld Emilia-Romagna. Het is er heuvelachtig met veel kleine dorpjes en veel kleine landbouwbedrijven.

Uit deze regio komen veelal linzen, verschillende soorten graan, worsten waar soms heel het varken nog voor wordt gebruikt en heerlijke nog onontdekte wijnen. Maar ook kaas, schapenkaas om precies te zijn.

DScreen Shot 2016-12-15 at 17.09.19e Pecorino Marchigiano is misschien wat minder bekend dan de Pecorino Romano of Toscano, maar is zeker zo lekker. Het zijn meestal kleine bedrijfjes die deze kaas nog ambachtelijk en in kleine aantallen maken, en die aandacht die proef je!

Helaas is Italië eind oktober weer getroffen door meerdere zware aardbevingen. Het dodental is er hoger en de reddingswerkzaamheden verlopen er een stuk minder soepel dan bij de aardbevingen van 2012 in Emilia. Elke dag zijn er nog naschokken en het leven is er totaal ontregeld. Dat geldt ook voor de landbouw, de belangrijkste bron van inkomsten in deze regio. Daar waar in Emilia de grote rijpingshuizen met Parmigiano verwoest werden, daar is de schade in de Marche van een hele andere natuur.

Kaasproducenten zoals Pietrantonio werken vooral op basis van kleine dagproductie en hebben Screen Shot 2016-12-15 at 17.08.54niet eens een magazijn. De kaas die geproduceerd wordt, gaat veelal naar de winkels en horeca in het dorp of de omliggende dorpjes voor directe consumptie. Deze kaas komt normaal gesproken nauwelijks de regio uit. Maar tienduizenden families hebben hun woningen en winkels nu moeten verlaten. Het zijn alleen de mannen die zijn achtergebleven om nog de grond te bewerken en voor het vee te zorgen. De dagelijkse kaasverkoop ligt stil, maar de productie niet, de schapen blijven gewoon melk geven.

Screen Shot 2016-12-15 at 17.08.34Via bevriende contacten hebben wij nu deze Pecorino Marchigiano naar Nederland gehaald. Niet met grote vrachtwagens zoals toentertijd met de reddingsactie van de wereldberoemde Parmigiano. Nee dit is een kleinere actie maar daarom zeker niet minder bijzonder. Een steuntje in de rug voor deze kaasboeren. De kaas is van een buitengewone kwaliteit en via Delekkerstekaas.nl kunnen jullie nu een stuk Italië proeven dat anders alleen maar mogelijk is wanneer je er op bezoek bent. 

Deze kaas wordt in Italië zelf voornamelijk als tafelkaas genuttigd. Bij het dekken van de tafel staan Pecorinokaas en salami er vaak eerder dan het bestek. Je kunt deze kaas door de hele maaltijd heen eten, zo zacht en mild is het. Het is een heerlijk bijgerecht dat bijna overal bij past. Als dessert eet je er wat confiture of honing bij.

Ook is de kaas erg lekker op Italiaanse focaccia of schiacciata. Bij de jonge Pecorino doe je enkel wat Parmaham of Spianata Romana. De gerijpte Pecorino eet je traditiegetrouw met wat gegrilde groentes als courgette, aubergines of artisjokken op olie.

Screen Shot 2016-12-15 at 17.09.03Samen met een bekende foodblogster hebben we 2 heerlijke recepten met Pecorino samengesteld, een  salade en een hartige taart met Pecorino.

Namens Azienda Agricola Pietrantonio, 

Grazie