DeLekkersteKaas.nl ging op bezoek bij Kaasboerderij Mulder. Om dit bijzondere familiebedrijf eens met eigen ogen te bekijken. Om te leren hoe kaas nu eigenlijk precies wordt gemaakt. En om het geheim van hún lekkerste kaas te ontdekken. Daarover lees je de komende weken alles. Vandaag alvast een verrassend recept met Boeren Pittig van Kaasboerderij Mulder.

Mosterdsoep is een heerlijke Hollandse klassieker. Vooral fijn nu de dagen kort en koud zijn. De combinatie van mosterd en kaas kennen we allemaal. Ik zie de schaaltjes nog regelmatig op tafel staan tijdens 'oer-Hollandse' verjaardagen; blokjes kaas, schaaltjes mosterd. Meer moet dat niet zijn. Heerlijk in alle eenvoud.

Wil je de soep upgraden naar een complete avondmaaltijd, serveer er dan een salade bij. Ik laat me daarbij graag inspireren door de andere lekkernijen die van oudsher gecombineerd worden met de mosterd en kaas. Vaak staat er namelijk een rijkelijk gevulde schaal met typisch Nederlandse hapjes naast met bijvoorbeeld augurkjes, zilveruitjes, cervelaat, komkommer en tomaatjes. Met een kleine twist maak je daar een heerlijk vullende maaltijdsalade van.

Mosterdsoep met kaas
Ingrediënten

  • 4 eetlepels mosterd (Zaanse met pitjes is heerlijk)
  • 4 kleine aardappelen
  • 250 gram knolselderij (schoongemaakt)
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1 dl kookroom
  • 2 bosuitjes
  • 125 gram geraspte Boeren Pittig
  • 1 (oud) stokbrood

Bereiding

Schil de knolselderij en aardappelen en snijd ze in stukken. Zet op met 1 1/2 liter water. Voeg bouillonblokjes toe en laat 20 minuten koken tot alles gaar is. Maal met de staafmixer fijn.

Voeg de kookroom en 100 gram geraspte kaas toe. Rustig kloppen tot de kaas in de soep is gesmolten en helemaal is opgenomen. Voeg de fijngesneden bosuitjes en de mosterd toe. Houd de soep ongeveer 2 minuten net onder de kook.

Verdeel voordat de soep klaar is de rest van de kaas over 4 (of 8, als je grote soepborden hebt) sneetjes stokbrood. Zet ze 5 minuten in de oven (200 graden) of grill tot de kaas is gesmolten. Serveer de hete soep in soepkommen en maal er voor een extra bite wat verse zwarte peper overheen.  Leg er (een) kaasstokbroodje(s) bovenop of serveer met grof boerenbrood.

Heerlijke Hollandse maaltijdsalade met kaas
Ingrediënten

  • 200 gram krieltjes, geschild en gekookt
  • 100 gram komkommer
  • 100 gram cherrytomaatjes
  • 50 gram augurken
  • 50 gram zilveruitjes
  • 100 gram Boeren Pittig
  • 50 gram cervelaat
  • 2 eetlepels mosterd (zelfde als in de soep natuurlijk)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Flinke hand verse bieslook en platte peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snijd de krieltjes in kwarten en meng met de mayonaise, mosterd, bieslook en peterselie. Doe dat liefst als ze nog lauw zijn. Dan nemen ze namelijk de saus en smaak van de kruiden het beste op.

Snijd de komkommer, cherrytomaatjes, augurk, zilveruitjes, kaas en cervelaat in kleine blokjes. Meng met de aardappel. Zet weg in de koelkast tot je aan tafel gaat. Serveer op een grote, feestelijke schaal.