Aan het einde van de zomer hoor je van iedereen de heerlijkste verhalen over culinaire ontdekkingen tijdens de vakantie. Als je net terug komt uit Italië heb je vast gesmuld van de blog van vorige week over de authentieke Italiaanse Parmeggiano Reggiano. Vandaag speciaal voor de francofielen een ode aan de Franse kazen chevre en roquefort.

Plateau de fromage

Frankrijk staat bekend om zijn kaasjes. Een heerlijk stuk knapperig stokbrood smaakt toch echt het lekkerste met een geurend stuk fromage. En het kaaspankje is een essentieel onderdeel van een Frans menu. Zonder plateau de fromage is een diner niet geslaagd. Welke kazen je kiest en waar je op moet letten, dat lees je in onze special over kaasplateaus.

Hartige crème brûlée

Natuurlijk is zo'n kaasplankje heerlijk als dessert. Maar wil je je gasten eens op een bijzondere manier verwennen, serveer dan eens een hartige crème brûlée. Ja, het klassieke recept is met room en veel vanille, maar wij maken ook heel graag deze variant met chèvre en roquefort. Verrassend en origineel!

Serveer de brûlée met knapperig notenbrood of een stokbroodje uit de oven. Iets zoets erbij is altijd lekker, denk bijvoorbeeld aan vijgen, druiven of gepocheerde peer. Een handje knapperige nootjes maakt het helemaal af. En in het glas? Bij deze kazen doet zoet met elegant zuur het opperbest. Neem bijvoorbeeld een stevig houtgelagerde Chardonnay. Bon appetit!

 

RECEPT: Crème brûlée van chèvre en roquefort

Ingrediënten (voor 4 personen)
5 cl melk
5 cl room
1 eidooier
mespunt maizena
110 g chèvre (geitenkaas)
110 g roquefort
mespuntje zout

Bereiding
Melk, room, eidooier en maizena al roerende licht verwarmen, totdat deze een blup geeft, dan is de massa gaar. In een keukenmachine de kazen en zout mengen en vervolgens met de melkmassa mengen. Deze massa over 4 kommetjes of diepe borden verdelen en ca. 3 uur laten opstijven in de koelkast.

Suiker erop strooien en met een gasbrandertje afbranden als een crème brûlée, of voorzichtig onder de grill laten karamelliseren.