Raclette is niet zo algemeen bekend als kaasfondue maar is zeer de moeite waard het te gaan proberen. Fijnproevers kennen het al lang. Raclette is ontstaan uit het Franse woord râcler dat schaven of schrapen betekent.Dat is het verschil tussen fondue waar kaas in wijn of bouillon gesmolten wordt. Fondue en Raclette hebben wel iets gemeen. Beide manieren om van kaas te genieten komen uit de middeleeuwen.

Raclette ontstond omdat herders tussen juni en september in het hooggebergte bij hun schapen bleven. Melk en water was er genoeg. Ze namen meel mee om broden te bakken en hadden harde kaas en gedroogd vlees bij zich. Om een warme maaltijd te krijgen lieten ze hompen kaas aan een stok boven een vuurtje smelten en schraapten die gesmolten kaas op het brood en het vlees en kregen daardoor een bijzondere en voedzame maaltijd. Het genieten is toen begonnen.

Raclette is een andere manier om de kaas te waarderen. High Cheese tafel. Het is een actieve manier van genieten omdat iedereen met zijn bord naar de kaas toegaat en naar eigen inzicht schraapt om dan de gesmolten kaas op vers en knapperig ovenbrood, op gepofte of in de schil gekookte aardappels, te laten vloeien.

Voor een Raclette hebt u een geschikte kaas nodig en ook een apparaat om de kaas op een goede manier te laten smelten. De geschikte kaas kiezen is niet moeilijk. Die kaas vindt u in de kaasshop van Delekkerstekaas.nl . Deze kaas komt uit de kelders van Fermier Joseph Paccard uit de Savoie en heeft daar minimaal 12 maanden gerijpt. De kaas is uniek in zijn soort, is rijk van smaak, smelt mooi en bij het smelten geeft het zijn kostelijke geur en karaktervolle smaak vrij. Deze Raclettekaas hebben wij nu in de aanbieding. U kunt per persoon rekenen met 200 gram. Naast het brood en de in de aardappels kunt u champignons, augurkjes en zilveruitjes op tafel zetten. Van de aardappels haalt u eerst de schil af. Die kunt u daarna op smaak brengen met kerrie, paprikapoeder, wat grof zeezout en peper. Als begeleiding kunt u er witte wijn of een lekker glas verse muntthee bij drinken.

Het Raclettegereedschap

Delekkerstekaas.nl heeft voor u een elektrisch apparaat waarmee u de kaas door middel van warmte laat smelten. Dat gebeurt op de bovenkant van de kaas waardoor de onderkant hard blijft. Op die manier schaaft en schraapt u en uw tafelgenoten telkens en gelijkmatig een laagje af.

Het apparaat kunt u bij Delekkerstekaas.nl in bruikleen krijgen. U kunt daarover met ons contact opnemen om te overleggen hoe dat gaat en wat dat kost en hoe u het apparaat kunt gebruiken en kunt reinigen. Stuur een e-mail naar klantenservice@delekkerstekaas.nl of bel op 023- 53 22 502.

Racelette is een bijzondere ervaring. Het is een actieve manier van tafelen.

De Lekkerstekaas.nl maakt het mogelijk!