Abondance, Comté en Emmentaler laten zich uitstekend verwerken in allerlei gerechten. Dit keer hebben we gekozen voor een pasta ovenschotel met deze drie top kazen. Een gerecht om van te smullen!

 

Abondance is een vrij onbekende kaas. Deze Franse bergkaas is van rauwe melk gemaakt en heeft een zeer aromatische smaak. De naam ‘abondance’ komt van de regio waar hij in is gemaakt en de koeien grazen op de hoog gelegen vlaktes waar een bijzonder subklimaat heerst. Hierdoor krijgt de kaas zijn typische fijne smaak. Vol met tonen van hazelnoot.  

Door zijn pittige karakter leent deze kaas zich uitstekend bij de borrel, maar ook zeker in de keuken. De saus van deze ovenschotel is nootachtig en zoet door de Emmentaler en Comté, de topping met Abondance is wat pittiger en wat sterker van smaak. Hierdoor ontstaat een heerlijke combinatie van de drie toppers onder de kazen.

 

Wat heb je nodig voor 4 personen? Pasta ovenschotel met 3 kazen.3

·         350 gram penne pasta
·         150 gram Comté
·         150 gram Emmentaler 50+
·         50 gram geraspte Abondance aoc 45+
·         100 gram champignons, in plakjes
·         2 tenen knoflook, fijngesneden
·         1 eetlepel tijm
·         2 eetlepels peterselie
·         Halve theelepel nootmuskaat
·         Peper
·         300 ml melk
·         2 eetlepels bloem
·         100 gram hamblokjes
·         50 gram paneermeel
·         Boter

 

Wat moet je doen?Pasta ovenschotel met 3 kazen.1

1) Kook de penne pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2) Snijd de Emmentaler en de Comté in kleine blokjes.
3) Rasp indien nodig de Abondance.
4) Verhit in een pan wat boter en voeg de bloem toe. Maak een roux.
5) Voeg nu langzaam en al roerend de melk toe tot je een dikke saus hebt.
6) Voeg de blokjes kaas toe en blijf roeren tot deze gesmolten zijn en er een dikke kaassaus ontstaat.
7) Kruid de saus met de nootmuskaat, peterselie en peper.
8) Verhit de oven voor op 190 graden.
9) Vet een ovenschaal in.
10) Fruit in een koekenpan de knoflook in wat boter.
11) Voeg de champignons en de hamblokjes toe.
Pasta ovenschotel met 3 kazen12) Voeg als laatste de tijm toe en bak kort mee.
13) Roer de kaassaus door de penne pasta, evenals de hamblokjes met de champignons.
14) Kiep het geheel in een ovenschaal.
15) Verdeel de paneermeel over de pasta evenals de abondance.
16) Laat de pasta ovenschotel met Abondance, Comté en Emmentaler 15 minuten op 190 graden bruinen.

 

Eet smakelijk!