Parmigiano Reggiano, ofwel Parmezaanse kaas is de Koning der Kazen volgens de Italianen. En dat beweren ze niet zomaar, want aan deze unieke kaas met zijn intense, kenmerkende smaak gaat een combinatie van ambacht, traditie en zorgvuldige rijping vooraf. Dit alles met respect voor de natuur. Parmigiano Reggiano kent eindeloos veel toepassingsmogelijkheden en koop je voordelig in onze kaaswebshop.

 

Oorsprong van Parmezaans kaas

Parmigiano Reggiano is hoofdzakelijk afkomstig uit de Italiaanse provincies Parma en Reggio Emilia. Hier dankt de kaas zijn naam ook aan. De kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming binnen de Europese Unie. Dit betekent dat hele parmezaanalleen kaas die in deze streek, en volgens de traditionele bereidingswijze, wordt gemaakt de naam Parmigiano Reggiano mag dragen.

 

De rivier de Po heeft het vruchtbare stuk land vormgegeven. De met gras en wilde kruiden begroeide vlaktes en heuvellanden van deze streek zijn uitermate geschikt voor koeien om op te grazen. Dit doen zij dan ook naar hartenlust. Van de melk van deze koeien wordt onze heerlijke Parmezaanse kaas gemaakt.

 

Bereiding van de kaas

De echte Parmezaan wordt aan de hand van een oud recept en verse, lokale koemelk gemaakt. Voor 1 kaas is gemiddeld 600 liter melk nodig. Voor de bereiding wordt afgeroomde avondmelk met volle melk van de dag erna gemengd. Parmigiano Reggiano moet minstens 12 maanden rijpen. Voor een optimale smaak is een rijpingsproces tussen de 20 tot 24 maanden nodig. De kaas wordt na de rijping gekeurd. Het resultaat is een pittige, intense, kruidige, harde oude kaas die gemakkelijk brokkelt.

 

Parmezaanse kaas geschenkParmezaanse kaas toepassingen

Omdat Parmigiano Reggiano erg brokkelt, wordt deze niet als broodbeleg gegeten. Vanwege de karakteristieke smaak wordt het veel gebruikt als garnering. Rasp of schaaf de kaas bijvoorbeeld over een pasta of risotto. Ook kan je de kaas over sandwiches en salades strooien voor een extra byte of als dessertkaas serveren met een glas krachtige rode wijn.

 

Parmigiano Reggiano accessoires

In onze kaasshop koop je niet alleen stukken Parmezaan, ook accessoires voor deze kaas of van dit merk bestel je hier eenvoudig online. Een rvs-steekmesje voor deze bijzondere kaas, een kaaszak of schort met P.R.-opdruk en een potje voor je geraspte kaas zijn hier enkele voorbeelden van. Je vindt het allemaal in de aparte categorie ‘Parmezaanse kaas’.  

Ontdek dit heerlijke stukje ambacht en geniet van Parmigiano Reggiano in haar volste glorie!