Parmezaanse kaas; een smaakvol streekproduct

Er gaat niets boven een lekker stukje ambachtelijke Parmezaanse kaas. Deze Italiaanse kaas dankt zijn naam aan de streek waar het vandaan komt, namelijk: Parma. De echte Parmezaan kun je herkennen aan het zegel dat gedrukt is over de hele zijkant van de kaas. Op dit zegel is de Italiaanse naam ‘Parmigiano Reggiano’ te lezen. Echte kaasliefhebbers moeten deze kaas een keer geproefd hebben. Je kunt Parmezaanse kaas kopen in onze kaasshop. Hier vind je tevens het alternatief voor deze Parmezaan: Grana Padano.

[caption id="attachment_1353" align="alignleft" width="142"]Parmezaanse kaas Parmezaanse kaas[/caption]

De verschillen tussen Parmigiano Reggiano & Grana Padano

Zowel Parmezaanse kaas als Grana Padano worden op ambachtelijke wijze volgens authentiek recept gemaakt, met alleen zuivel uit de omgeving. Alleen de kaas uit de gebieden Parma, Modena en Reggio Emilia mag de naam Parmigiano Reggiano dragen. Grana Padano lijkt heel veel op Parmezaanse kaas, maar wordt in een veel groter deel van Noord- Italië geproduceerd. Van de Povlakte tot in de Dolomieten. De naam van de kaas komt van Grana, wat korrels van de gemalen kaas betekent en Padano, wat Italiaans voor Povlakte is.

Beide kaassoorten worden bereid van de melk van koeien die grazen op de grasweiden in deze gebieden. Grana Padano wordt ongeveer 14 maanden gerijpt en Parmigianno Reggiano rijpt minimaal 12 en maximaal 20 tot 24 maanden. Het resultaat mag er dan ook zijn; een harde, oude kaas die gemakkelijk brokkelt en pittig van smaak is.

De toepassingen van Grana Padano & Parmezaanse kaas

Grana Padano en Parmezaanse kaas zijn lang houdbaar. Omdat de kaas gemakkelijk brokkelt, wordt deze meestal niet als broodbeleg gegeten. Dankzij de karakteristieke smaak is deze Parmezaan (evenals de Grana Padano) de ideale kaas om als garnering te gebruiken. Rasp de kaas en strooi deze over pastagerechten, salades of sandwiches. Natuurlijk smaakt Parmigiano Reggiano ook heerlijk uit het vuistje en doet Grana Padano het uitstekend op een kaasplankje.

Parmezaanse kaas geschenk

Parmigiano Reggiano online kopen

In onze online kaaswinkel kun je eenvoudig Parmezaanse kaas bestellen en Grana Padano kopen. Beiden kazen lijken veel op elkaar, maar verschillen in prijs. De Grana Padano prijs is lager dan die van de echte Parmezaan. Wil je kennismaken met Parmezaanse kaas? Dan is het bestellen van Grana Padano een uitstekende keuze! De kaas laat zich prima verzenden per post en is bovendien erg leuk om cadeau te geven. Tip; bekijk de duo Parmigiano Reggiano in luxe geschenkbox, lekker en uniek als kaasgeschenk!