In een vorig blog vertelden we je alles over Parmezaanse kaas. Hoe herken je de échte? Hoe kan je ‘m het beste bewaren? En waar wordt hij gemaakt? Fijn, die praktische informatie. Maar het meest enthousiast word ik zelf toch echt van het proeven. Maar met welke wijn is Parmezaan het beste te combineren?

ghk

Parmezaan-wijncombinatie

Een kaas met complexe smaken, zoals Parmigiano Reggiano, kan het best gecombineerd worden met wijnen die een vrij eenvoudige structuur en smaakprofiel hebben. De zuurgraad van de wijn moet hoog genoeg zijn voor het vetgehalte van de Parmezaanse kaas en een klein zoetje is lekker om het zoute van de kaas in evenwicht te brengen.

ghj

Mousserende wijn en Parmezaan, een winnende combinatie

De zuurgraad en sprankelend kwaliteit van mousserende wijn contrasteert verrassend goed met de hartige rijkdom van Parmigiano Reggiano. Italiaanse prosecco is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Bijvoorbeeld de Franciacorta, een DOCG wijn uit Lombardije, gemaakt door dezelfde methode als Franse champagne, wat overigens ook een prima keuze is. Ook een Spaanse cava is er heerlijk bij, of een mousserende wijn uit Californië.

ghkj

Parmezaan en rode wijn, pas op voor tannines

Fruitige rode wijnen met levendige zuren zijn ook een vriend van Parmigiano Reggiano. Een zogenaamde ‘big red’ met robuuste tannines en uitgesproken smaak kan botsen met de complexe smaken van deze kaas. Veelbelovender zijn Valpolicella en Amarone, Barbera en andere wijnen van de Italiaanse nebbiolodruif. Of sangiovesewijnen zoals de Chianti. Lambrusco, een licht bruisende rode wijn, geproduceerd in dezelfde regio als Parmigiano Reggiano, is een prachtige match. Fruitige Zuid-Italiaanse wijnen, zoals die gemaakt van nero d'Avola druiven, zijn ook fijn bij Parmezaanse kaas.

ghjh
Welke witte wijn bij Parmezaanse kaas?

Wijnen met een medium zuurgraad en een beetje van de zoetheid, zoals een halfdroge Riesling of Gewurztraminer, bieden een prachtig contrast met het zoutgehalte van de Parmezaanse kaas.