Als kaas minimaal tien maanden gerijpt heeft, spreken we pas van oude kaas. Heeft een kaas minder dan deze tien maanden gerijpt, dan noemen we het extra belegen, belegen, jong belegen of jonge kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe ouder deze wordt. Wil jij oude kaas bestellen of brokkel kaas kopen? In onze kaasshop word je op je wenken bediend.

Oud versus jong

Zoals gezegd heeft oude kaas minstens tien maanden gerijpt. Jonge kaas hoeft maar een week of vier te rijpen. In vergelijking met jonge kaas is oude kaas dus best oud. Wanneer de kaas achttien maanden of meer heeft gerijpt, spreken we van overjarige (nog net snijbare) kaas en bij een rijping van drie jaar of meer wordt oude kaas brokkelkaas genoemd. Deze kaas is moeilijk te snijden en wordt daarom, zoals de naam al doet vermoeden afgebrokkeld. Jonge kaas is zacht van structuur en mild van smaak. Oude kaas is harder, droger, voller en pittiger van smaak. Probeer het maar eens!

goudse_extra_oudBrokkel kaas kopen

Brokkelkaas heeft dus een zeer lange rijping achter de rug. Maar waarom wordt de kaas eigenlijk zo brokkelig? Dat komt omdat een ouder wordende kaas vocht verliest en daardoor droger wordt. Droge kaas brokkelt sneller. Het vochtverlies zorgt ook voor de sterke smaak. Tijdens de lange rijping gaat het zout in de kaas uitkristalliseren. Hierdoor lijkt het alsof de kaas zoutachtig is. Het zout trekt van de rand naar het hart van de kaas, waardoor de kleur zich ontwikkelt van lichtgeel tot lichtbruin. De zoutkristallen zijn soms zelfs zichtbaar in oude kaas. Dit zal je zien als je brokkel kaas kopen gaat.

Oude kaas soortenoude_kaas_4_kg

In onze online kaaswinkel shop je voor tal van kaassoorten. Oude kaas is een zeer populair product dat door veel kaasliefhebbers regelmatig online wordt besteld. Een kleine greep uit ons oude kaas assortiment:

  • Goudse extra oude brokkelkaas (vijf jaar gerijpt)
  • Boeren oud snijbaar
  • Noord-Hollandse Beemster oude kaas
  • Duo oude kaas; als je niet kan kiezen
  • Hele oude kaas; leuk als relatiegeschenk

kaasplankje oude kaasOude brokkelkaas toepassingen

Oude kaas en brokkelkaas is op allerlei manieren te consumeren. Een plakje nog net snijbare oude kaas op de boterham of een lekker blokje brokkelkaas bij een goed glas rode wijn zijn hier enkele voorbeelden van. Oude kaas is ook echt de trots van een kaasplankje of wat dacht je kleine brokjes overjarige kaas door de salade?6024 (2) (3)

Binnenkort een feestje? Je gasten zullen je dankbaar zijn als je ze trakteert op een lekker blokje oude kaas. In onze kaasshop kun je oude kaas en brokkel kaas kopen. Vergeet ook de mosterd niet!