Oude kaas, je moet ervan houden of ervan leren houden. Deze kaas op leeftijd heeft een voortreffelijke smaak met een pittig tintje en is een echte verwennerij voor de liefhebber.

brokkelkaas2De maandenlange rijping, minstens 10 maanden, zorgt voor de volle, robuuste smaak van oude kaas. De heerlijke zoutkristallen geven de kaas een extra randje. Deze kaas smaakt lekker bij een goed glas wijn en ook gasten zullen je dankbaar zijn als je ze tijdens een feestje trakteert op een blokje oude kaas. Daarnaast is deze kaas niet alleen bijzonder lekker, maar schijnt ook nog eens gezond te zijn voor lijf en leden. Waar wacht je nog op….in onze kaasshop kun je eenvoudig en snel oude kaas bestellen.

 

De ontdekking van kaas

 

Eeuwen geleden werd kaas door rondtrekkende nomadenvolkeren per toeval Oude kaaspakketontdekt. Voor hen was melk een zeer waardevol product. Zij bewaarden dit dan ook in droge zakken, gemaakt van de magen van dode dieren. De achtergebleven maagsappen maakten de melk dikker, waar de mensen dan van aten. Dit was toen al kaas in zijn oervorm. Deze oerkaas vormde de basis van de kaas zoals we die vandaag de dag kennen. Tegenwoordig kun je jonge en oude kaas kopen in tal van verschillende soorten en smaken.

 

Geur en smaak van oude kaas

 

De smaak van kaas begint al bij het voer van de koeien. De weilandgrond waar de koeien grazen, het soort eten dat ze krijgen en zelfs de seizoenen zijn allemaal bepalend voor de smaak van de melk waar de kaas van wordt gemaakt. Op traditionele wijze wordt vervolgens de kaas bereid. Op houten planken vindt de rijping plaats en regelmatig worden de kazen met de hand gekeerd. Langzaam komt de bijzondere smaak dan tot ontwikkeling. 

De meeste kaassoorten, zoals Goudse, Friese en Leidse kaas zijn op jonge leeftijd mild van smaak en zacht van structuur. Naarmate de rijping langer duurt, wordt de kaas harder, voller, droger en pittiger van smaak. Het vochtverlies zorgt voor de sterkere smaak van oude kaas. Eiwitten in de kaas worden tijdens het rijpingsproces afgebroken en vetten gesplitst. Het zout van de rand trekt daarnaast naar het hart van de kaas, waardoor de zoutkristallen ontstaan.

 

Hollandse oude kaas bestellen als relatiegeschenk

 

oude_kaas_4_kgHollandse oude kaas is als relatiegeschenk een perfect alternatief voor de traditionele fles wijn. Het is nieuw, verrassend, origineel en nog lekker ook. Wanneer je meerdere oude kazen besteld via onze kaasshop, kunnen we tevens iets doen met een logo. Hollandse kaas bestellen als cadeau voor familie in het buitenland is ook een uitstekend idee. Zeker weten dat je geschenk hoge ogen scoort. Bovendien laat oude kaas zich prima verzenden en omdat we de kaas vacuüm verpakken, blijft deze lang goed en is versheid gegarandeerd.

Oude kaas kopen? Bestel online jouw favoriete kaas op leeftijd!