Kaas is een product dat we dagelijks eten. Tijdens het avondeten, lekker om te fonduen, bij de borrel een lekker plankje met diverse kaassoorten en tijdens de lunch een lekker broodje jonge kaas. Vooral Nederlanders zijn gek op kaas. Wist u dat er in Nederland gemiddeld zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? In dit blogartikel kijken we naar informatie over Nederland als kaasland.

De naam kaas

In de tijd van de Romeinen, werd de term kaas al gebruikt. De Romeinen noemden het Caseus. Veel termen voor kaas in andere talen zijn hiervan afgeleid zoals: Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas van de Romeinen was echter geen koeienmelk zoals wij het kennen, maar geiten- en schapenmelk.

Geschiedenis van Nederland

Kaas werd al vroeg in de geschiedenis in ons eigen land gemaakt. Dit is achterhaald door gevonden aardewerk potjes uit ongeveer 800 jaar voor Christus. Voornamelijk in de noordelijke provincies van ons land werd er veel kaas gemaakt. De reden waarom dit voornamelijk hier werd gedaan, is omdat deze provincies een natte bodem hadden en hiermee is het uitermate geschikt voor het houden van melkvee. Hierdoor produceerde Nederland al aardig vroeg in de geschiedenis veel kaas. Deze kaas werd ook naar het buitenland geëxporteerd en hierdoor stond Nederland vanaf de Gouden Eeuw ook wel bekend als Kaasland. De kaas werd meestal zelf door boer(inn)en gemaakt. Aan het eind van de 19e eeuw kwamen er zuivelfabrieken op.

Grootste kaasproduct

Inmiddels is de kaasproductie van Nederland zo ver uitgegroeid, dat Nederland één van de grootste kaasproducenten van Europa is geworden. Tegenwoordig wordt er ruim 674.000 ton kilo kaas geproduceerd. Ook online wordt er in Nederland steeds vaker kaas verkocht. Zo ook in de kaashandel van De Lekkerstekaas.nl! Hier vindt u een ruim assortiment van zowel Hollandse kaas als buitenlandse kaas. Op deze manier kunt u eenvoudig de meest exclusieve en lekkere kazen online bestellen.