De boerin maakt haar dagelijkse gang naar de kaasmakerij, om met liefde de kazen te draaien. Nauwkeurig let zij op de rijping. Zorgvuldig bewaakt zij de smaak. Boerenkaas is kaas die nog echt op de boerderij wordt gemaakt. Kaas die wordt gemaakt op een traditionele, ambachtelijke manier. Er zijn vele belangrijke verschillen tussen fabriekskaas en boerenkaas. Bijvoorbeeld het productieproces en de grondstof. Maar het belangrijkste verschil is de pure, volle smaak. Liefdewerk, dat proef je.

Rauwe melk

De boerin gebruikt voor boerenkaas verse melk, rechtstreeks van de koeien. In tegenstelling tot fabriekskaas krijgt deze melk géén hittebehandeling, hij wordt niet gepasteuriseerd. In de kaasfabriek wordt de melk eerst gepasteuriseerd, dat wil zeggen vijftien seconden lang verhit tot een temperatuur van circa 65 °C. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. De in 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas juist zijn karakteristieke, krachtige smaak. Door die krachtige smaak is boerenkaas ook bijzonder geschikt voor kaasfondue. Ons recept lees je hier.


Zwanger? Boerenkaas mag!

Toch mag boerenkaas wel gegeten worden door zwangere vrouwen, want de harde kaas bevat weinig vocht en dus kan de Listeriabacterie hierin niet overleven. Alleen buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen kunnen de listeriabacterie bevatten, waar een ongeboren kind erg ziek van kan worden. Bij alle kazen uit onze shop staat overigens duidelijk aangegeven of de kaas geschikt is voor zwangere vrouwen.


Puur natuur

Boerenkaas is een puur natuurproduct. Daarom smaakt hij nooit precies hetzelfde. Door zijn bereiding heeft dit product een erg streekgebonden smaak, want bij de ontwikkeling van zijn typische smaak spelen vooral de natuurlijke factoren zoals klimaat, hoedanigheid van de plaatselijke grondsoort, het daarop groeiende gras en de daarop geteelde gewassen voor de voedering van het vee een grote rol.


Ambachtelijk product

Boerenkaas is een ambachtelijk, authentiek product. Het wordt op een traditionele manier bereid. Dat gebeurt voor een groot deel nog met de hand. De boeren werken met toewijding en gevoel voor kaas, maar wél volgens de moderne hygiëneregels.


Beschermde soort

Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd als ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Net zoals bijvoorbeeld mozzarellakaas en Parmezaanse kaas. Alleen Nederlandse kaas die volgens traditionele en gecontroleerde bereidingswijze op de boerderij bereid is, mag als boerenkaas worden verkocht.

Probeerpakket Boerenkaas | Delekkerstekaas.nl


Kieshulpje

Lastig om te kiezen uit alle verschillende soorten? We helpen je graag een handje. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen de boerenkazen uit ons assortiment. En kun je dan nog steeds niet kiezen? Dan hebben we de perfecte oplossing, een boerenkaaspakket. Daarbij krijg je ook nog eens een flinke korting.

Boeren belegen Lekker romig 48+ Zacht* Soepel Heerlijk romig en karaktervol.
Boeren truffelkaas Exclusieve boerenkaas met Italiaanse truffel 48+ Mild** Soepel Bijzonder aardse smaak van Italiaanse zwarte truffel.
Wilde weide kaas Biologische boerenkaas 48+ Mild** Soepel Kruidig en bloemig. Winnaar cum laude-onderscheiding beste boerenkaas 2013.
Boeren walnootkaas Ook lekker op brood 48+ Mild** Soepel Intense kaas met walnoten.
Boeren Stolwijker Ambachtelijk bereid, grote klasse 48+ Mild** Soepel Vol, licht zoetig en rijk van smaak.
Boeren pittig Heerlijk bij de borrel 48+ Pittig*** Hard Boerenkaas met pit. Bijzondere smaak van zeewind en zout water.
Boeren-Leidse Met Sleutels Bijzonder kruidig van smaak 48+ Pittig*** Hard Met komijnzaadjes voor uniek aroma.
Boeren extra belegen Heerlijk pikant van smaak 48+ Pikant**** Hard Vol en pikant uit de Bommelerwaard.
Boeren oud snijdbaar De trots van het kaasplateau 48+ Pikant**** Stevig Gulle, pittige smaak. Heerlijk met confiture.