Lactose is een suiker welke voorkomt in melk en melkproducten. Men noemt lactose ook wel melksuiker. Omdat kaas wordt gemaakt van melk bevat deze dus ook melksuikers. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen zodoende geen kaas eten. Helaas bestaat er geen kaas die helemaal lactosevrij is, maar er zijn wél kazen waarbij de concentratie lactose tot meer dan 1000 keer lager is. Zo kunnen mensen met een lactose-intolerantie toch genieten van kaas. In onze kaaswebshop vindt u natuurlijk (bijna) lactosevrije kaas, tegen een scherpe prijs!

Lactose & lactose-intolerantie uitleg

Zoals gezegd is lactose een suiker. Het enzym lactase is nodig om lactose te kunnen verteren. Als hier onvoldoende van wordt aangemaakt, zal het melksuiker niet goed verteren, met als gevolg dat het gaat vergisten in de dikke darm. Hierdoor kunnen darmklachten ontstaan. Er wordt dan gesproken van lactose-intolerantie.

Toch kunnen mensen met een lactose-intolerantie wel lactosevrije kaas eten. De hoeveelheid sporen van lactose in bijvoorbeeld Hollandse kaas is vrijwel niet aantoonbaar, waardoor je dus te maken hebt met een vrijwel lactosevrije kaas. En de smaak is er niet minder om!

Hoe langer de rijping, hoe minder lactose

Lactose komt voor in de melk van zoogdieren, zoals koeien, geiten en schapen. Zachte kaassoorten bevatten meer melksuikers dan de hardere kaassoorten. Dit komt doordat het grootste gedeelte van de lactose uit de kaas verdwijnt tijdens het bereiden van de kaas.

Ook neemt het lactosegehalte af naarmate de kaas langer rijpt. Oude kaas bevat zodoende nog minder lactose dan jonge kaas en behoort daardoor tot de meer lactosevrije kaas. Jonge, zachte kaas en verse kaas kunt u beter niet eten als u een lactose-intolerantie hebt.

 

Goudse kaas lactosevrije kaas  
Shop Duo Oude kaas →

 

Welke kaas mag je wel?

Er zijn gelukkig genoeg lactosevrije kazen die u met een gerust hart kunt eten. Het zijn vooral de wat hardere soorten die tot de enigszins lactosevrije kaas behoren. Enkele voorbeelden zijn Parmezaanse kaas, Pecorino, Gorgonzola en oude Goudse kaas. Ook oude geitenkaas zullen mensen met een lactose-intolerantie beter kunnen verdragen, omdat geitenmelk stukken minder lactose bevat van koemelk.

 

parmezaanse kaas 
Shop Parmezaanse kaas →

 

Moet u dus oppassen met suiker, maar wilt u dat lekker stukje kaas niet missen? Shop dan voor vrijwel lactosevrije kaas in onze kaasshop, want nu weet u welke kazen u wel mag.