Op een vroege ochtend in januari ging ik op bezoek bij Kaasboerderij Mulder in Melissant. Door de mist rijd ik richting het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, tussen de zeemonden van de Grevelingen en het Haringvliet. Met open armen word ik ontvangen door zoon Stefan die mij trots rondleidt op de boerderij. Door de grote stallen waar de dames fijn bij elkaar staan, langs de iglo’s waar de jongste kalfjes verwend worden en natuurlijk naar de kaasmakerij waar hij vol passie uitlegt hoe de kaas hier dagelijks op ambachtelijke wijze wordt gemaakt.

‘Op de korst van al onze kazen staat ons logo. Ons merk is zo populair dat collega kaasmakers kaas onder onze naam probeerden te verkopen. Met dit logo op de korst kunnen we de consument duidelijk laten zien dat dit de échte Mulder-kaas is,‘ vertelt Stefan. Dit verhaal staat symbool voor de kwaliteit en de goede naam die de kaas van Mulder heeft.

Familietraditie
Al 25 jaar wordt er kaas gemaakt door de familie Mulder. Voorheen waren ze gevestigd in Haasdrecht. In die tijd bestond de boerderij vooral vanwege de melkproductie. Langzaamaan verschoof de interesse steeds meer naar het produceren van kaas. In 1995 verhuisden ze naar Melissant. Toen is er gekozen voor een scherpe focus op het kaasmaken. Alle melk die de koeien op de boerderij geven gaat rechtstreeks de kaasmakerij in. En inmiddels is de kaasproductie zo groot dat er extra melk ingekocht moet worden om aan de productievraag te kunnen blijven voldoen.

Een gelukkige koe geeft de lekkerste melk
Stefan: ‘We zijn momenteel een nieuwe stal aan het bijbouwen, zodat we onze groep koeien uitbreiden. We werken namelijk het liefste met onze eigen melk. Alleen dan kunnen we de kwaliteit van de melk, en dus ook van de kaas, het beste waarborgen. Door jarenlange ervaring weten we precies hoe we de beste leefomgeving kunnen creëren voor onze koeien. Waar ze het gelukkigst bij zijn. Want een gelukkige koe geeft nou eenmaal de lekkerste melk. Naast een fijne leefruimte letten we ook heel goed op de voeding. Wat een koe eet is natuurlijk bepalend voor de kwaliteit en de smaak van de melk. Wij voegen bijvoorbeeld extra vitaminen omega-3 en omega-6-vetten toe. Dat maakt de kaas extra vol en soepeler van structuur.’

Klimaatneutraal
Kaasboerderij Mulder is een duurzame onderneming. Zo hebben ze een aantal jaar geleden het dak volgelegd met zonnepanelen. Deze duurzame installatie levert ruim de helft van het dagelijks verbruik van het bedrijf. De wens is om op termijn de kwantiteit op te schroeven, zodat de onderneming helemaal klimaatneutraal kan draaien.

De kunst van het kaasmaken
Kaasboerderij Mulder is een echt familiebedrijf, waar de kunst van het kaasmaken van opa op vader op zoon is doorgegeven. Waar de kennis zich heeft opgestapeld. Waar de smaak zich steeds weer heeft verfijnd. Dat resulteert nu in een van de lekkerste boerderijkazen van Nederland. Vorige week gaven we je al twee recepten met de kaas van Mulder. En volgende week vertelt Stefan precies hoe nu eigenlijk kaas wordt gemaakt.