Een kaasplateau samenstellen lijkt eenvoudig, maar is dat allerminst. Het is belangrijk dat je de juiste kazen en smaken combineert, wat niet altijd een gemakkelijke opgave is. Daarom helpen wij je vast op weg. In onze kaasshop hebben wij alvast diverse kaasplankjes voor je geselecteerd, maar je kunt natuurlijk ook zelf je kaas kiezen en zo een kaasplateau samenstellen. Aan jou de keuze.

Het geheim van het kaasplankjeWaar moet ik op letten bij het samenstellen kaasplateau?

Krijg je binnenkort gasten te eten of heb je een gezellig avondje met vrienden en/of familie? Dan mag een kaasplankje na het diner of bij de borrel niet ontbreken. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een kaasplateau samenstellen wilt?

Wij geven je enkele tips:

  • Kies kaassoorten in verschillende smaaksterkten. Kies dus niet alleen voor milde kaas, maar kies kaas van mild tot belegen, tot pikant van karakter.
  • Reken voor kaas bij de borrel per persoon ongeveer 175 tot 200 gram.
  • Houd natuurlijk rekenen met je gasten. Krijg je echte kaasliefhebbers op visite, kies dan voor speciale kaas of kaas van het seizoen.
  • Haal bij voorkeur de kaas een uur voor gebruik uit de koelkast, zodat de kazen op kamertemperatuur kunnen komen.
  • Gebruik voor elke soort kaas een eigen kaasmesje. Kaasmesjes bestel je eveneens in onze kaasshop. Je vindt ze in de categorie kaas tools.

Europees kaasplankjeMet welke soorten kaas kan ik een kaasplateau samenstellen?

Enkele voorbeelden van kaassoorten die je kunt gebruiken om je kaasplateau samen te stellen zijn:

  • Een kaasplankje met bergkazen
  • Een Hollands kaasplateau, van belegen tot extra belegen tot geitenkaas
  • Een kaasplankje met diverse kruidenkazen
  • Een Frans kaasplateau met roodflorakaas en blauwschimmelkaas
  • Een Europees kaasplankje met kaas uit Frankrijk, Spanje en Italië

Kies je voor de kaasplankjes die wij in onze kaasshop hebben samengesteld of ga je toch zelf je kaasplateau samenstellen?

vijgenconfitureWat kan ik nog meer serveren bij een kaasplateau?

Bij een kaasplateau kun je naast kaas ook nog andere smaakvolle producten serveren. Vers brood is hier een voorbeeld van. Denk aan kletzenbrood dat gevuld is met onder meer walnoten, rozijnen, vijgen en specerijen. Ook dadelbrood smaakt prima bij allerlei kazen. Daarnaast kun je kiezen voor confitures. Zo is een vijgenconfiture lekker in combinatie met geitenkaas en doet een kersenconfiture het goed met schapenkaas. Tot slot kun je het kaasplankje nog wat aankleden met druiven en walnoten. Op deze manier je kaasplateau samenstellen, zorgt zeker voor succes!