Een kaasplankje kopen en serveren als afsluiting van een lekker diner met vrienden of familie is absoluut een aanrader. Een kaasplateau is behalve een culinaire verrassing vaak ook nog eens een lust voor het oog, want een goede kaasplank is soms een kunstwerk op zich. Nu denk je wellicht dat een kaasplankje samenstellen een behoorlijke opgave is, maar niets is minder waar. Wij helpen je graag op weg.

hollands kaasplankjeMet welke kaas een kaasplankje samenstellen?

Je kunt een kaasplankje samenstellen met een gevarieerd aanbod aan kazen. In onze kaasshop kun je door ons samengestelde kaasplankjes kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf diverse kaassoorten bestellen. Tip: kies één kaas uit de verschillende kaasfamilies:

  • Harde en halfharde kazen, zoals Comté en Abondance
  • Hollandse kaas, zoals een kaasplankje boerenkaas en boerderijkaas
  • Witschimmelkazen, zoals Brie, Saint-Marcellin en Camembert
  • Blauwschimmelkazen, zoals Fourme d’Ambert, Gorgonzola en Stilton
  • Roodschimmelkazen, zoals Munster en Epoisse
  • Geiten- en schapenkazen, zoals Manchego en Pecorino of de Hollandse varianten

Er is geen standaard kaasplank, de variatiemogelijkheden zijn onbeperkt. Stel jouw kaasplateau samen naar eigen voorkeur, en die van je gasten natuurlijk.

Welk plankje voor het serveren van kaas?Kaasfonduepakket

Een kaasplankje boerenkaas oogt mooi als je de kaas opdient op een rustieke, houten plankje. In onze kaasshop vind je diverse modellen, zowel rechthoekig als rond. In plaats van een houten plankje kun je ook een leistenen kaasplankje kopen. Deze geven het geheel een luxe uitstraling en vooral de witte en gele kaassoorten steken prachtig af bij de donkergrijze kleur van de steen. Kaasplateaus van leisteen zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Tips voor een geslaagd kaasplankje

Ga je een kaasplankje kopen of zelf een kaasplankje samenstellen? Dan geven we je hierbij nog wat tips om van jouw kaasplankje boerenkaas of die gevuld met buitenlandse kazen een waar succes te maken.

vijg_2_

  • Snijd de kazen in verschillende vormen (succes verzekerd)
  • Serveer de kaas op kamertemperatuur
  • Gebruik bij voorkeur voor elke kaas een ander kaasmes
  • Eet de kaas van mild naar pittig
  • Vergeet de garnering niet, zoals brood, druiven, vijgen, olijven en een potje confituur
  • Serveer een bijpassende wijn of port

In onze kaasshop kun je een kaasplankje kopen en met onze tips maak je er een smaakvolle belevenis van!