Kaasgeschiedenis en toekomstvisie volgens Adri den Dekker
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
“Wie kaas wil hebben moet het aan mij vragen”
Het zijn de woorden die lang geleden door vader over de ontbijttafel uitgesproken werden. Hij doet dat omdat hij vindt dat wij te grote brokken afsnijden. Hij noemt het hompen. Zes paar kinderogen kijken voorzichtig zijn kant op. In de linker hand heeft vader een groot stuk kaas, in zijn rechter houdt hij een schaaf omhoog die bij een timmerman thuishoort. Hij kijkt vragend rond en ziet dat de eerste boterhammen met jam besmeerd worden.
Het vragen kost kennelijk moeite. Na geduldig afgewacht te hebben zet hij het schaafgereedschap in beweging en stapelt plakjes kaas op een schaaltje. Dat gaat hand over hand rond. De tweede boterham wordt door iedereen braaf belegd met de jongbelegen kaas. Op de jongste na, die strooit met hagelslag.
De melkboer, de kruidenier, de winkel, de super
Het stuk kaas van de ontbijttafel was gebracht door de melkboer. Dat is verleden tijd. Nadat hij zijn kar in de tuin heeft gezet komt de kruidenier met een bakfiets langs. Dat houdt hij niet vol. De buurtwinkel doet zijn intrede en die wordt op haar beurt opgeslokt door de super en de mega-super aan de rand van de stad.
Sneller en winstgevender
Onder de druk van snelle en winstgevende productie ligt er in de schappen van de super kaas met een structuur en smaak die te vaak aan stopverf doet denken.
De kaasboerderij
De kaasboer Adri den Dekker ziet het onheil aankomen. Het ambachtelijke handwerk van bereiding en de zorgzame rijping daarvan op de boerderij vraagt veel meer tijd en aandacht waardoor de kostprijs hoger is. Van een mindere marge kan de boer de productie niet volhouden. De één na de ander doet de deur van de kaasmakerij dicht.
Verandering
Woondorpen worden slaapdorpen en steden worden autoluw. Kleine winkels, waaronder kaaswinkels, verdwijnen. Na een drukke werkdag is het gezin toe aan een andere manier van kijken en kopen. Zij willen als het ware het gemak van de melkboer terug.
De kaaswebshop wordt de melkboer aan huis
De melkboer aan huis wordt een besteldienst met dozen kaas. Die dozen zijn vakkundig gevuld en zorgvuldig ingepakt vanuit het kaasverzendhuis van Adri den Dekker. De koper heeft geen papieren boodschappenlijstje ingevuld maar een mandje in een digitaal scherm bij de online kaasshop Delekkerstekaas.nl