Kaasfondue & Raclette tips
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Gezellig tafelen met familie en vrienden en rond de fonduepan genieten van heerlijke kaas! Je bent bij een kaasfondue niet aangewezen op één soort kaas en er is niet echt een recept voor kaasfondue. Je kunt fonduen met verschillende kaascombinaties. Zo kun je kiezen voor de klassieke Zwitserse fondue met kaas of de Franse variant. Maar wat je ook kiest, lekker is het zeker. Ga jij binnenkort kaas fonduen? Neem eens een kijkje in onze kaasshop. We hebben de meeste lekkere kaasfondue pakketten voor je samengesteld. Zelf je kaas kiezen kan natuurlijk ook!
Soorten kaasfondue
Er is zoals gezegd niet echt een vast recept voor kaasfondue. Je kunt met verschillende kazen heerlijk fonduen. Enkele voorbeelden van een fondue met kaas zijn:
- Geitenkaasfondue met bijvoorbeeld stukjes appel en volkorenbrood.
- Boerenkaasfondue met roggebrood, champignons en stukjes katenspek.
- Kruidenkaasfondue met olijven, kerstomaatjes en soepstengels.
Raclette; gezellig tafelen bij een gerecht met heerlijke kaas
Naast kaasfondue kun je ook eens kiezen voor raclette. Hierbij kun je tevens met vrienden en familie gezellig tafelen, maar dan onder het genot van een heerlijk kaasgerecht. Een stuk raclettekaas wordt verwarmd bij een vuurtje of speciale oven. Als de kaas is gesmolten, wordt deze afgeschraapt en op een bord geschept. Je kunt raclette eten met onder meer stokbrood, gekookte aardappels, zilveruitjes en augurken. Racletten kun je vanaf nu ook gewoon thuis doen, want bij Delekkerstekaas.nl koop je deze speciale raclette kaas.
Het ontstaan van de kaasfondue & raclette
Kaasfondue en raclette vinden hun oorsprong in Zwitserland en zijn feitelijk als noodzaak ontstaan. Fondue is afkomstig van het Franse ‘fondre’ dat smelten betekent. De kazen die in de zomer werden gemaakt, waren in de winter verouderd en niet meer lekker. Daarom werd de kaas verwarmd en met melk verdund, zodat een soort kaassoep ontstond. Dit konden de mensen dan eten, bijvoorbeeld als de aardappelen niet meer voorradig waren.
Raclette was vroeger, vooral voor de herders en boeren, een zeer voedzame maaltijd. Herders verbleven vaak bij hun vee in de bergen. Zij hadden dan alleen bloem, kaas en vlees bij zich. Het vinden van melk en water was niet moeilijk en zo konden zij brood bakken. De kaas werd boven een vuurtje gesmolten en vervolgens afgeschraapt (râcler) op een stuk brood. Met het stijgen van de welvaart werden kaasfondue en racletten echter meer en meer een luxe maaltijd.
De lekkerste kaasfondue tips & dippers
- Een temperatuur van 70 graden is prima voor een kaasfondue.
- Zorg bij toevoeging van alcohol dat deze niet gaat koken.
- Gebruik naast witte wijn ook eens appelsap, cider, champagne of bier.
- Tomatenpuree, mosterd, verse kruiden en gebakken uitjes zijn prima smaakmakers.
- Drink rode wijn of hete thee bij de fondue.
- Overgebleven fondue kun je na afkoeling toevoegen aan pasta of een omelet.
- Stokbrood, knoflookbrood, partjes aardappel, stukjes worst (salami), paprika, kerstomaatjes, komkommer, ananas, prei, champignons, augurken, geblancheerde broccoli, kleine slavinkjes en tortillachips zijn uitstekende fondue kaasdippers.
Een leuke kaasfondue traditie is dat degene die als eerste zijn of haar stukje brood verliest de volgende fondueavond organiseert. Heb jij nog lekkere kaasfondue tips? Laat het weten via Delekkerstekaas.nl!