Kaasfondue is de garantie voor een heerlijk avondje
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Veel mensen denken dat kaasfondue zijn oorsprong in Zwitserland heeft. Maar lang voor de Zwitsers kaasfondue aten, was dit in Frankrijk al gewoon. Kaasfondue is uit bittere noodzaak ontstaan. Vóór de komst van de koelkast was het moeilijk om de kwaliteit van kaas te bewaren. Kaas die zomers was gemaakt liep in smaak en structuur achteruit. Om dit te maskeren ging men de kaas smelten in melk en hierin doopte men gekookte aardappels.
Het Franse woord voor smelten is fondre. En dat woord werd al snel verbasterd tot fondue. De rijkere bevolking gebruikte witte wijn in plaats van melk en zo ontstond de kaasfondue zoals wij die kennen.
Kaasfondue is gezellig
Wat is er nu heerlijker dan samen van een maaltijd genieten? Kaasfondue is een gezellige manier om samen te eten. Behalve gezellig is het ook erg makkelijk. De voorbereidingen zijn eenvoudig en dat geldt zeker als u vers geraspte kaas bij delekkerstekaas.nl bestelt. Daarnaast maken de tafelgenoten ’zelf’ hun hapje eten klaar. Door brood of groenten in de warme kaas te dopen. Zo wordt kaasfondue voor iedereen een heerlijk avondje.
Benodigdheden voor kaasfondue
Kaasfondue wordt bereid en geserveerd in speciale kaasfonduepan die in het Frans caquelon wordt genoemd. Deze wordt van aardewerk gemaakt en heeft een handvat. Door zijn lage, wijde vorm is een caquelon erg geschikt om met meerdere mensen tegelijk te gebruiken.
De kaasfondue wordt warm gehouden door de caquelon op een brander te plaatsen.
Bij ons kunt u zowel een prachtige caquelon als een veilige brander bestellen. Ook voor kaasfonduevorken kunt u hier terecht.
Ingrediënten om kaasfondue zelf te maken
Niets is lekkerder dan zelf kaasfondue te maken van vers geraspte kaas. In principe is iedere kaassoort geschikt als deze maar fijngeraspt aan de warme wijn wordt toegevoegd. Een combinatie van verschillende kaassoorten is erg lekker.
Voor kaasfondue gebruikt u een droge witte wijn. Dat hoeft geen speciale te zijn. Wijn met een uitgesproken karakter proeft u ook in de kaasfondue terug.
Wist u dat Kaasfondue ook met bier of bouillon gemaakt kan worden?
De juiste kaas
Voor de lekkerste kaasfondue gebruikt u één kaas of een combinatie van verschillende kaassoorten. Zo zijn Gruyère, Appenzeller, Emmenthaler, Tomme de Savoie, Beaufort, Comté of een Vacherin fribourgeois heerlijke kaassoorten die geschikt zijn voor kaasfondue. In onze webshop zijn trouwens ook kant-en-klare kaasfonduepakketten verkrijgbaar, zoals klassieke kaasfondue of Zwitserse. De kaas wordt altijd vers voor u afgesneden en vlak voor verzenden geraspt. U krijgt de kaas in een goed afsluitbare plastic doos thuisbezorgd.
En zó maakt u kaasfondue
Kaasfondue maken is makkelijk. Er zijn talloze variaties van het recept in omloop. De basis is: wrijf de caquelon in met een teentje knoflook. Verwarm hierin de wijn totdat deze kookt. Voeg terwijl u goed roert beetje voor beetje de kaas toe totdat deze is gesmolten. Voeg geraspte nootmuskaat, peper en een scheutje kirsch toe. Bind eventueel met wat aangelengde maïzena.
Als u deze maand gaat kaasfonduen, gaat u het dan helemaal zelf bereiden? Ik ben benieuwd welke kaas u dan gaat gebruiken en of u een speciaal recept hebt om met ons te delen.