De bekende soesjes met slagroom kent iedereen wel, maar wij van delekkerstekaas.nl hebben nu een smaakvolle variant voor de feestdagen, namelijk kaasdoop soezen; een soesje met heerlijke gesmolten kaas. Ideaal als voor- of nagerecht.

 

Wat heb je nodig voor 4 soezen?

·         150 gram bloem
·         100 gram boter
·         150 ml kraanwater
·         3 eieren
·         100 ml melk
·         50 gram Comté (te bestellen in onze kaasshop)
·         50 gram Doruvael truffelkaas (te koop in onze kaasshop)
·         Theelepel Italiaanse kruiden

kaasdoop soezenBereiding van de soezen

Voor de bereiding van de kaasdoop soezen verwarm je de oven op 200 graden. Zeef 100 gram bloem fijn in een kom en snijd 75 gram boter in kleine blokjes.

Verwarm 150 ml kraanwater in de pan en breng dit met de blokjes boter aan de kook. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de gezeefde bloem in één keer toe. Roer door tot er een bal deeg van de bodem komt. Laat de bal kort afkoelen in een beslagkom.

Voeg nu één voor één de eieren toe en mix deze door het deeg heen tot er een stevig en glad deeg ontstaat.

Leg bakpapier op een bakplaat of vet de bakplaat in. Vul een spuitzak (of een groot boterhamzakje waar je een puntje vanaf knipt) met het deeg en maak vier hoopjes op de bakplaat/het bakpapier.

Laat de soezen voor 30 minuten op 200 graden garen. Open de deur van de oven niet tijdens het bakken, want dan zakken ze in.

Wanneer de soezen klaar zijn zet je 10 minuten de deur op een kier. Hierna kun je ze buiten de oven af laten koelen.

De bereiding van de kaasdoop

Voor de bereiding van de kaasdoop voor de soezen verhit je 25 gram boter in een pannetje en voeg je de overige 50 gram bloem toe. Maak een roux om de saus te kunnen binden. kaasdoop soezen.2

Giet langzaam de melk erbij en blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat. Voeg de Comté en de truffelkaas al roerend toe tot deze gesmolten zijn. Voeg tot slot de Italiaanse kruiden toe.

Knip deksels van de soezen (niet snijden!) en haal het kapje eraf of laat het kapje er een beetje aanhangen. Schep nu in elke soes wat kaasdoop en serveer de kaasdoop soezen aan je gasten. Bon Appétit!