Iedere moeder of aanstaande moeder zal het ongetwijfeld herkennen. Zodra je zwanger bent krijg je van iedereen goedbedoelde adviezen. Je beste vriendin haalt gelijk alle verboden producten uit de koelkast. Schimmelkaas, filet americain, carpaccio. Ze verdwijnen allemaal in haar tas. Je tante vertelt je vooral geen rauwe vis te eten. En je oude buurvrouw vindt het allemaal maar aanstellerij: 'Vroeger, toen ik jong was, deed niemand er moeilijk over. Ik heb ook gewoon rood vlees gegeten. En mijn kinderen hebben daar toch ook niets aan over gehouden?'. Kun je eigenlijk ook genieten van kaas tijdens je zwangerschap? Wij zetten de feiten en fabels over kaas tijdens de zwangerschap op een rij.

Welke kaas kun je eten tijdens je zwangerschap? Gepasteuriseerd!

Als je zwanger bent, wilt je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Dat je beter geen alcohol kunt drinken is duidelijk. En rauw vlees? Ja, ook dat laat je ook zonder twijfel staan. Maar een lekker stukje kaas? Dat wil je écht geen 9 maanden missen! Maar hoe zit het dan precies met rauwe melk en schimmels? Daarom de feiten en fabels rondom zwangerschap en kaas op een rijtje.

FABEL - alle buitenlandse kaas is verboden
FABEL - alle schimmelkaas is slecht voor de baby
FEIT - zachte, rauwmelkse kaas kan gevaarlijk zijn door de listeriabacterie
FEIT - als kaas verwarmd is tot minimaal 70 graden mag je deze eten

Alle kaas die gemaakt is uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Dus ook die lekkere blauwader schimmelkaas en bijvoorbeeld Gorgonzola en Blue Stilton. Wil je het 100% zeker weten? Controleer dan altijd de ingredientenlijst van de kaas.

Ook (bijna) alle Hollandse geitenkaasjes zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Zolang ze maar gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Ook Manchego kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk en kan daarom gewoon gegeten worden door zwangere vrouwen.

oude geitenkaas Delekkerstekaas.nl
Shop geitenkaas →

manchego kaas kopen Delekkerstekaas.nl
Shop Manchego kaas →

Vermijd zachte rauwmelkse kaas

Zachte schimmelkaas van rauwe melk kan wél een risico vormen, omdat deze besmet kan zijn met de listeriabacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het (ongeboren) kindje en in een heel enkel geval zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als je per ongeluk een ‘fout’ kaasje hebt gegeten. Maar vermijden is natuurlijk altijd beter.

Nederlandse boerenkaas en Parmezaanse kaas mogen tijdens de zwangerschap

Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van ongepasteuriseerde, rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is met weinig vocht kan de listeriabacterie hierin niet overleven of groeien. Boerenkaas kan je dus zonder gevaar eten als je zwanger bent.

Ook Parmezaanse kaas kun je als je in verwachting bent blijven eten. Deze harde Italiaanse kaas is gemaakt van verhitte koemelk. De zuurgraad in de kaas voorkomt dat schadelijke bacterie erin kunnen groeien.

Smeerbare kaasjes en verse kaas

Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, feta, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen. Bovendien zijn ze altijd verhit en dus helemaal veilig.

boerenkaas Delekkerstekaas.nl
Shop boerenkaas →

parmezaanse kaas kopen Delekkerstekaas.nl
Shop Parmezaanse kaas →

Au lait cru

Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals sommige soorten brie de meaux, camembert en roquefort, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk. ‘Au lait pasteurisé’ betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën inclusief de listeriabacterie, worden gedood.

Kaas in een warm gerecht

Als je toch een ongepasteuriseerd kaasje wilt eten, verhit het dan door en door. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70°C niet. Koken, bakken en braden doodt dus de bacterie. Je kunt dus gerust een lekkere kaasfondue (zonder alcohol!) maken, of een tartiflette met Reblochon. Lees ons het recept voor een Tartiflette. In ons kaasassortiment vind je je ook een uitgebreide keuze uit kazen voor kaasfondue.

Mag je cheesecake eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, heb je zo nu en dan ineens lekkere trek. Je smacht bijvoorbeeld ineens naar een lekkere cheesecake! Maar, mag je cheesecake eten als je zwanger bent? Dat ligt geheel aan de bereiding. Als de cheesecake is gemaakt van bijvoorbeeld Monchou of roomkaas, dan kun je er lekker van snoepen. Zeker als deze in de oven is verhit. Monchou en roomkaas zijn namelijk beide gepasteuriseerde kazen, en dus helemaal veilig! Let wel op, als de cheesecake in de koelkast is opgestijfd met rauwe eieren, dan is het niet veilig om de cheesecake te eten.

Handige service van Delekkerstekaas.nl

Op Delekkerstekaas.nl hebben we het extra makkelijk gemaakt om kaas te bestellen welke geschikt is om te eten tijdens de zwangerschap. In de kaascategorie Zwanger vindt u alle kazen de kazen terug waarvan u kunt genieten als u zwanger bent.