De eerste hap van een kaas die net gesneden is, smaakt hemels lekker. En natuurlijk wilt u daarvan genieten tot het laatste plakje of blokje. Het stuk BoerenkaasGoudse kaas of Hollandse kaas dat u kocht, eet u waarschijnlijk niet in één dag op. Helaas kan een natuurlijk product snel bederven. Voor kaas geldt de uitzondering dat het vrij lang goed te bewaren is onder de juiste omstandigheden. En ook al beschikt u misschien niet over een koele kelder met de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad, u kunt met onze handige bewaartips langer genieten van uw favoriete stuk kaas.

Wat is de houdbaarheid van kaas?

Kaas is een natuurlijk product en daardoor is niet oneindig lang houdbaar. Maar er is wel verschil in de houdbaarheid van kaas. Het antwoord op deze vraag is dus afhankelijk de kaassoort. De bewaartijd voor harde kazen zoals Oude kaas of Parmezaanse kaas verschilt in houdbaarheid met halfharde kazen zoals Goudse kaas of Friese Nagelkaas. Als vuistregel voor harde kazen die nog vacuüm verpakt zijn, kunt u uitgaan van 4 maanden. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid ongeveer 2 weken in de koelkast. Bij halfharde kazen kunt u uitgaan van een kortere houdbaarheid: tot 2 maanden in de verpakking en zodra u het aansnijdt, blijft de kaas tot 2 weken goed in de koelkast. Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid. Samenvattend: hoe zachter de kaas, hoe korter de bewaartijd.

Bewaardoos of kaaspapier?

Na het openen van de kaasverpakking heeft u misschien de neiging deze weg te gooien en de kaas in bijvoorbeeld een Tupperware-doos of kaasstolp te bewaren. Het kan veel eenvoudiger. Bij Delekkerstekaas.nl wordt de kaas standaard vacuüm verpakt en leveren wij bij uw bestelling gratis kaaspapier om uw kaas na het openen optimaal te bewaren. Kaaspapier heeft aan de binnenzijde een verhoudfolie laag om uitdrogen te voorkomen. De kaas blijft hierdoor lekker smeuïg en behoudt de smaak. En laat dat nou precies zijn, wat we graag willen! 

Gebruikt u een Tupperware-doos, dan bestaat de kans dat er in de doos vochtvorming ontstaat. Het vocht kan niet afgevoerd worden en dat veroorzaakt mogelijk schimmel. Hetzelfde geldt voor een kaasstolp. Kaas blijft dus het langst goed als het kan ademen. Het bewaren van kaas in kaaspapier is dus de beste bewaartip om langer te genieten van kaas. Heeft u geen kaaspapier bij de hand, dan kunt u ook bakpapier, een vochtige theedoek of ademende huishoudfolie gebruiken. 

De juiste temperatuur voor kaas

Behalve kaaspapier is de juiste temperatuur ook van belang als u kaas langer wilt bewaren. Tegenwoordig beschikt vrijwel iedereen over een koelkast en een vriezer, waardoor we natuurlijke producten langer kunnen bewaren. De gedachte om kaas in te vriezen is dan ook niet vreemd. Maar, kunt u kaas invriezen?

Zowel halfharde als harde kazen kun zeker ingevroren worden en blijven 2 tot 8 maanden houdbaar. Voor harde kazen is het advies om het te raspen of klein te snijden. Wij raden het echter niet aan; in de vriezer verliest kaas veel van zijn lekkere smaak. Het bewaren van kaas in de koelkast is een beter advies. De vochtigheidsgraad en de temperatuur zijn beter voor behoud van smaak en het product zelf. Harde kazen doen het zelfs goed buiten de koelkast bij een temperatuur tussen 8-15 graden. Voor halfharde kazen kunt u het minst koude plekje in de koelkast vrijhouden. In het midden van de koelkast is het wat kouder, waardoor de kaas sneller kan uitdrogen. De groentelade van de koelkast biedt dan uitkomst.

Een ander voordeel van deze koele plek is dat vocht geen kans krijgt en daardoor zal de kaas minder snel bederven. We moeten hierbij wel vermelden dat de temperatuur in de koelkast natuurlijk niet te laag ingesteld wordt. Zachte kazen kunnen overigens ook goed bewaard worden in de groentelade van de koelkast.

Optimaal genieten van de smaak

Deze bewaartips helpen u kaas langer te bewaren en de smaak van uw kaas optimaal te houden. En die smaak is het lekkerst als ‘de kou eruit is’. Koude kaas heeft namelijk veel minder smaak. Bovendien snijdt kaas die op kamertemperatuur gebruikt wordt, veel gemakkelijker. Dus, even laten rusten voor gebruik om daarna te genieten van die volle smaak!

Heeft u een stuk kaas gekocht? Laat de korst er dan aanzitten. Deze zorgt ervoor dat de kaas niet onnodig uitdroogt en bovendien voorkomt de korst contact met de handen waar bacteriën op zitten. Als u de kaas op deze manier gebruikt, is de korst meteen een goede bescherming om schimmelvorming tegen te gaan. 

Als u kaas ontvangt in een vacuümverpakking en deze nog niet gebruikt, laat de kaas dan tot dat moment in de verpakking. Het zorgt voor een langere houdbaarheid. In de verpakking kunt u de kaas nog zeker 4-6 weken bewaren. 

En tot slot: als u een kaascadeau wilt versturen, doen wij er naast de vacuümverpakking nog een isolerende tempex doos omheen. De kaas blijft tijdens vervoer voorzien van de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, zodat het bij aankomst net zo smaakvol is als op het moment van verpakken.

We schreven deze bewaartips voor kaas zodat u tot het laatste plakje of blokje kunt genieten. Bij Delekkerstekaas.nl delen we onze liefde voor kaas en bieden we een ruim assortiment aan ambachtelijk gemaakte Hollandse kaas, Boerderijkaas en Kaaspakketten