Lekker Hollandse oude kaas
Hollandse oude kaas is kaas die gemaakt is in Nederland van Nederlandse melk. Kaas die gedurende een bepaalde periode heeft liggen rijpen wordt oude kaas genoemd. Door dit rijpingsproces krijgt de kaas meer stevigheid en aroma. Dit komt omdat de kaas naarmate hij ouder wordt, vocht verliest en daardoor droger wordt. Oude kaas heeft daarom een pittige en volle smaak. In speciale kaaspakhuizen liggen de kazen onder ideale omstandigheden te rijpen.

Eigen rijpingsperiode

Elke kaassoort kent zijn eigen rijpingsperiode. Jonge kaas kent een rijpingsperiode van vier weken. Jonge kaas is romig en licht van smaak omdat deze nog relatief veel vocht bevat. Na 8-10 weken is de kaas licht belegen, na 16-18 weken spreken we van belegen kaas. Na 7-8 maanden is kaas inmiddels extra belegen en van oude kaas is sprake na 10-12 maanden. Een kaas die langer dan een jaar heeft liggen rijpen, wordt overjarig genoemd.

Oude kaas door traditionele rijping
De manier waarop de kaas wordt gerijpt is van groot belang voor de uiteindelijke smaak. Oude kaas die u koopt bij uw online kaasspecialist is gerijpt volgens de traditionele manier. In kaaspakhuizen onder het toeziend oog van kaasmeesters die de ideale omstandigheden bewaken. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat de kaas de tijd krijgt om te rijpen. Ook de seizoenen spelen een rol bij het rijpingsproces. Zomers heerst er een hogere temperatuur en luchtvochtigheid in de pakhuizen dan tijdens de koelere wintermaanden. Om uitdroging van de kaas te voorkomen wordt deze voorzien van een natuurlijke coating (extra waslaag). De kaas ligt op houten planken te rijpen en wordt regelmatig met de hand gekeerd. Omdat de kaas de tijd en de rust krijgt, komt de bijzondere smaak langzaam tot ontwikkeling. En dat proef je.

Kaas die op de traditionele manier gerijpt is, heeft een heerlijke volle en pittige smaak. Ook de structuur van deze kaas voelt aangenaam in de mond. Afhankelijk van de soort en de rijpingstijd kunt u de heerlijke aanwezigheid van kleine zoutkristallen ervaren, die bijna knisperen in de mond. Of het prettige brokkelende karakter dat oude, overjarige kaas soms heeft. Een grove bruine boterham met roomboter en oude kaas geldt voor veel mensen als een ware traktatie. Maar ook op een kaasplankje, als gratineerlaagje of over de pasta maakt u met oude kaas goede sier.

Voor elk wat wils
Bij delekkerstekaas.nl kunt u verschillende overheerlijke ambachtelijk gerijpte oude kaassoorten bestellen. Van oude pittige snijdbare boerenkaas tot een overjarige Noord Hollandse brokkelkaas die ieder kaasplankje tot een succes maakt. Het is maar net wat u wilt, want dat u het bij uw online kaasspecialist zult vinden staat vast. Hoe oud mag de kaas voor u zijn, en welke soort vindt u lekker? Uw kaasspecialist zou dat graag eens van u horen.