Een Hollands kaasplankje geeft elke gelegenheid net even iets extra’s. Op de bank met een goed glas wijn of na een heerlijk diner nog gezellig even natafelen. Een kaasplankje past hier dan perfect bij. De lekkerste Hollandse kaasplankjes van vier tot acht personen hebben wij alvast voor je samengesteld, maar je kunt natuurlijk ook zelf je Hollandse kaas uitkiezen!

 

De oorsprong van het kaasplankje

Het kaasplankje of kaasplateau is, zoals je misschien al wel verwacht, uit Frankrijk over komen waaien. De 'plat de fromages' is in de traditionele Franse keuken een lekkere afsluiter van een uitgebreid diner. In Nederland kan je het op verschillendeOnline kaas bestellen bij de lekkerstekaas.nl manieren serveren, maar de meest gebruikte is toch ook wel als afsluitende gang. Naast een Hollands kaasplankje, vind je in onze kaasshop natuurlijk ook de typische Franse kaasplateaus.

 

De kaasplank zelf

Ga je je gasten een Hollands kaasplankje voorzetten? Dan zet je de verschillende Hollandse kazen natuurlijk niet los of op een bordje op tafel. Nee, je kiest voor een mooie kaasplank, bijvoorbeeld een mooi houten plankje. In onze online kaaswinkel vind je tevens verschillende soorten kaasplateaus, zoals:

 

·         Een teakhouten kaasplank in boomstamvorm; warm, natuurlijk en extra charmant.

tw1540·         Ronde kaasplankjes; ideaal om in het midden van de tafel te zetten, zodat alle gasten er gemakkelijk bij kunnen.

·         Een leistenen kaasplateau; de grijze kleur geeft een prachtig contrast met de kaas.

 

Soorten kaas

Ga je een Hollands kaasplankje zelf samenstellen? Zorg dan dat je minimaal drie kaassoorten hebt. Kies een gevarieerd aanbod van zachte en harde kazen en van milde en pittige kazen. De smaken van de kaas komen het best tot hun recht als je begint met de meest milde kaas en eindigt met de pittige variant. Het is dus ook handig om ze in deze volgorde te presenteren. Nog makkelijker is het om te kiezen voor onze samengestelde Hollandse kaasplankjes. Dan weet je zeker dat jehollands kaasplankje alle juiste smaken te pakken hebt.

 

Alleen kaas op een Hollands kaasplankje?

Een Hollands kaasplankje hoeft niet altijd alleen maar uit kaas te bestaan. Je kan de kaasplank leuk decoreren met bijvoorbeeld crackers, druiven, noten, peren, vijgen en verschillende soorten brood, zoals roggenbrood of dadelbrood (ook verkrijgbaar in onze kaasshop). Hoeveel extraatjes je bij het Hollandse kaasplateau serveert, is ook een beetje afhankelijk van wat je al gegeten hebt.

 

En wat gaat het worden? Een kaasplateau met boerenkaas, kruidenkaas en geitenkaas of toch een samengesteld Hollands kaasplankje met de meest heerlijke combinaties?