Nederland is een echt kaasland. In 2010 aten we gemiddeld maar liefst 18,6 kilogram. Het is dus een product geworden wat we dagelijks gebruiken. In dit blog artikel kijken we waar kaas uit bestaat en hoe kaas wordt gemaakt.

Samenstelling kaas

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen. Vet, eiwitten, calcium en vitamines vormen de bouwstenen van kaas. Wat veel mensen niet weten is dat vet één van de belangrijkste smaakmakers is van kaas. Het vetgehalte van kaas wordt uitgedrukt in een percentage van de droge stof. Een belangrijke voedingsstof is eiwit. De melkeiwitten welke zich in kaas bevinden zijn vergelijkbaar met eiwitten in vlees qua voedingswaarde. Kaas kan daarom dienst doen als vlees vervangende maaltijd, ideaal voor vegetariërs! Naast fosfor en natrium is calcium één van de belangrijkste mineralen en bevat kaas vitamines A, B en D.

Productie

Melk is de basis van elke kaas. Aan deze melk worden onder andere zuursel en stremsel toegevoegd. Het stremsel is nodig om de vaste stoffen in de melk samen te laten klonteren. Het zuursel zorgt voor een goede smaak en zorgt dat de kaas langer houdbaar blijft. Na ongeveer een half uur is de kaas 'gestremd', oftewel dik geworden. Deze dik geworden massa wordt vervolgens in stukken gesneden en geroerd. Bij dit proces komt geel vocht vrij, dit heet 'de wei'. De stukjes melk welke gestremd zijn, heten 'wrongel'. Deze wrongel is de grondstof voor de kaas.

De wrongel gaat in het kaasvat waarbij de kaas geperst wordt. Hierdoor krijgt de kaas een goede dichte korst en de gewenste vorm. Als de kaas geperst is volgt de volgende stap; het zouten (oftewel het pekelen) van de kaas. Nadat de kazen in het pekelbad zijn geweest, mogen ze uitlekken en vervolgens drogen. De kazen worden elke dag gekeerd en na 4 weken (rijpingsproces) kan de kaas gegeten worden.

Leeftijd van kazen

Een kaas van 4 weken noemen we een jonge kaas. Een kaas welke 8 weken heeft gerijpt is een jong belegen kaas. Een kaas welke 4 maanden heeft gerijpt noemen we een belegen kaas en na 7 maanden een extra belegen kaas. Voor de liefhebbers zijn er nog oude kazen (10 maanden gerijpt) en overjarige kazen welke maar liefst meer dan een jaar rijpen.

De kaashandel De Lekkerstekaas.nl heeft een assortiment van maar liefst 300 exclusieve kazen waardoor er voor iedereen wel een geschikte kaas tussen zit.